Tantárgy kódja
MGF1107
Tantárgy neve
Élelmiszeripari alapismeretek
Tantárgy angol neve
Fundamentals of food industry
Kredit
2
Félévi követelmény
Gyakorlati jegy
Heti óraszám
1 + 1
Elmélet
+ Gyakorlat
Ajánlott félév
1
Cél
A hallgatók ismerik az élelmiszergyártás történetét, az élelmiszeripari műveletek célját, elvi alapjait, az élelmiszer-ipari technológiai folyamatokat, továbbá az élelmiszer-ipar főbb termékeit, termékcsoportjait, azok alap és segédanyagait. Ismerik az élelmiszer-higiéniával, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos legfontosabb követelményeket és ezek összefüggéseit, a környezetvédelem élelmiszer-ipari feldolgozásra vonatkozó szabályait, azok betartásának fontosságát.
Cél angol
Scope of the course is to acquire general knowledge about food-industry for the subjects related to their other studies.
Tartalom
Az élelmiszeripar története, feladatai, iparágai. Az élelmiszeripar romlásos jelenségei (fizikai, kémiai, biológiai), tartósítási eljárások (fizikai, fiziko-kémiai, kémiai, biológiai eljárások). Az élelmiszerek növényi eredetű nyersanyagai (gyümölcsfélék: almatermésűek, csonthéjasok, bogyósok; zöldségfélék: burgonyafélék, kabakosok, káposztafélék, hagymafélék, csemegekukorica, fészkesvirágúak; gabonafélék, hüvelyesek, olajnövények; állati eredetű nyersanyagok: szarvasmarha, sertés, baromfi, hal, vad). Az élelmiszeripar segéd- és adalékanyagai (ételkomponensek – kötőanyagok, keményítő, tejpor, zsiradékok, természetes édesítőszerek, konyhasó, fűszerek; élelmiszer-adalékanyagok– élelmiszer színezékek, antioxidánsok és szinergisták, tartósítószerek, állományjavító és állománymódosító anyagok, savanyúságot szabályozó anyagok, aromaanyagok és ízfokozók, mesterséges édesítőszerek). Növényi nyersanyagok előkészítése a konzerváláshoz (átvétel, minősítés, válogatás, osztályozás, mosás, tisztítás, aprítás, előmelegítés, előfőzés, húzatás, töltés, zárás, hőkezeléses tartósítás technológiái). Élelmiszeripari késztermékek csomagolástechnikái. Az élelmiszeripar legfontosabb késztermékei, termékcsoportjai. Élelmiszer-mikrobiológiai, élelmiszer higiéniai és élelmiszerbiztonsági alapismeretek. Táplálkozás-élettani alapismeretek. Környezetvédelmi követelmények az élelmiszeriparban.
Tartalom angol
Food ingredients in nutrients. Grouping and biological role of nutrients. The role of water in food. Carbohydrates, proteins, lipids, vitamins, dyes, toxins. Microbiological skills. Changes in the food components during storage and processing. Preserving. Foods of plant origin: grains, fruits, vegetables. Food sources: cattle, pigs, poultry, waterfowl, fish, game. HACCP. Food labeling (package).
Számonkérés
gyakorlati jegy
Számonkérés angol
term grade
Irodalom
SZILÁGYI J. – MÉSZÁROS S.: Mezőgazdasági termékek áruismerete. Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Csíkszeredai Kar. Műszaki- és Természettudományok Tanszék. Scientia Kiadó. Kolozsvár. 2002.; http://mek.oszk.hu/01700/01747/01747.pdf; Élelmiszerkönyvek; http://www.omgk.hu/magyarelelmiszerk.htm; KALMÁRNÉ V. E.: Szerves és biokémiai jegyzet. 2011.; Az előadások anyaga (ppt).
Irodalom angol
SZILÁGYI J. – MÉSZÁROS S.: Mezőgazdasági termékek áruismerete. Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Csíkszeredai Kar. Műszaki- és Természettudományok Tanszék. Scientia Kiadó. Kolozsvár. 2002.; http://mek.oszk.hu/01700/01747/01747.pdf; Élelmiszerkönyvek; http://www.omgk.hu/magyarelelmiszerk.htm; KALMÁRNÉ V. E.: Szerves és biokémiai jegyzet. 2011.; Az előadások anyaga (ppt).
Tantárgyfelelős intézet kódja
MAI
Tantárgyfelelős oktató
Dr. Simon László