Főoldal > 2016/2017. tanév > Élelmiszeripari alapismeretek

Tantárgy kódja

MGF1107

Tantárgy neve

Élelmiszeripari alapismeretek

Tantárgy angol neve

Fundamentals of food industry

Kredit

2

Félévi követelmény

Gyakorlati jegy

Heti óraszám

1 + 1
Elmélet + Gyakorlat

Ajánlott félév

1

Cél

A hallgatók ismerik az élelmiszergyártás történetét, az élelmiszeripari műveletek célját, elvi alapjait, az élelmiszer-ipari technológiai folyamatokat, továbbá az élelmiszer-ipar főbb termékeit, termékcsoportjait, azok alap és segédanyagait. Ismerik az élelmiszer-higiéniával, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos legfontosabb követelményeket és ezek összefüggéseit, a környezetvédelem élelmiszer-ipari feldolgozásra vonatkozó szabályait, azok betartásának fontosságát.

Cél angol

Scope of the course is to acquire general knowledge about food-industry for the subjects related to their other studies.

Tartalom

Az élelmiszeripar története, feladatai, iparágai. Az élelmiszeripar romlásos jelenségei (fizikai, kémiai, biológiai), tartósítási eljárások (fizikai, fiziko-kémiai, kémiai, biológiai eljárások). Az élelmiszerek növényi eredetű nyersanyagai (gyümölcsfélék: almatermésűek, csonthéjasok, bogyósok; zöldségfélék: burgonyafélék, kabakosok, káposztafélék, hagymafélék, csemegekukorica, fészkesvirágúak; gabonafélék, hüvelyesek, olajnövények; állati eredetű nyersanyagok: szarvasmarha, sertés, baromfi, hal, vad). Az élelmiszeripar segéd- és adalékanyagai (ételkomponensek – kötőanyagok, keményítő, tejpor, zsiradékok, természetes édesítőszerek, konyhasó, fűszerek; élelmiszer-adalékanyagok– élelmiszer színezékek, antioxidánsok és szinergisták, tartósítószerek, állományjavító és állománymódosító anyagok, savanyúságot szabályozó anyagok, aromaanyagok és ízfokozók, mesterséges édesítőszerek). Növényi nyersanyagok előkészítése a konzerváláshoz (átvétel, minősítés, válogatás, osztályozás, mosás, tisztítás, aprítás, előmelegítés, előfőzés, húzatás, töltés, zárás, hőkezeléses tartósítás technológiái). Élelmiszeripari késztermékek csomagolástechnikái. Az élelmiszeripar legfontosabb késztermékei, termékcsoportjai. Élelmiszer-mikrobiológiai, élelmiszer higiéniai és élelmiszerbiztonsági alapismeretek. Táplálkozás-élettani alapismeretek. Környezetvédelmi követelmények az élelmiszeriparban.

Tartalom angol

Food ingredients in nutrients. Grouping and biological role of nutrients. The role of water in food. Carbohydrates, proteins, lipids, vitamins, dyes, toxins. Microbiological skills. Changes in the food components during storage and processing. Preserving. Foods of plant origin: grains, fruits, vegetables. Food sources: cattle, pigs, poultry, waterfowl, fish, game. HACCP. Food labeling (package).

Számonkérés

gyakorlati jegy

Számonkérés angol

term grade

Irodalom

SZILÁGYI J. – MÉSZÁROS S.: Mezőgazdasági termékek áruismerete. Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Csíkszeredai Kar. Műszaki- és Természettudományok Tanszék. Scientia Kiadó. Kolozsvár. 2002.; http://mek.oszk.hu/01700/01747/01747.pdf; Élelmiszerkönyvek; http://www.omgk.hu/magyarelelmiszerk.htm; KALMÁRNÉ V. E.: Szerves és biokémiai jegyzet. 2011.; Az előadások anyaga (ppt).

Irodalom angol

SZILÁGYI J. – MÉSZÁROS S.: Mezőgazdasági termékek áruismerete. Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Csíkszeredai Kar. Műszaki- és Természettudományok Tanszék. Scientia Kiadó. Kolozsvár. 2002.; http://mek.oszk.hu/01700/01747/01747.pdf; Élelmiszerkönyvek; http://www.omgk.hu/magyarelelmiszerk.htm; KALMÁRNÉ V. E.: Szerves és biokémiai jegyzet. 2011.; Az előadások anyaga (ppt).

Tantárgyfelelős intézet kódja

MAI

Tantárgyfelelős oktató

Dr. Simon László