Főoldal > 2016/2017. tanév > Állattenyésztés

Tantárgy kódja

MMF1208

Tantárgy neve

Állattenyésztés

Tantárgy angol neve

Animal Husbandry

Kredit

6

Félévi követelmény

Vizsga

Heti óraszám

4 + 2
Elmélet + Gyakorlat

Előkövetelmény

MMF1107

Ajánlott félév

2

Cél

A hallgató ismeri a gazdasági állatok táplálkozási igényeit, táplálóanyag-szükségletét és annak gyakorlati kielégítését. Ismeri a gazdasági állatok értékmérő tulajdonságait, valamint ezek szerepét a tenyészkiválasztás, a nemesítési és tenyésztési eljárások megválasztásában. Alkalmas a gazdasági állatok egyedi nyilvántartásának vezetésére, állattartó-telepi dokumentációk készítésére. Képes az állattenyésztési, állategészségügyi munkák végzésére és irányítására.

Cél angol

Inroduce the farm animal's characteristics and their role in the breeding. Learn about breeding methods, breeding, keeping, feeding- and housing technologies in case of cattle, sheep, swine, horse and poultry.

Tartalom

Takarmányismeret, tartósítás, tárolás. Takarmánytáblázatok használata, takarmányminősítés. A különböző gazdasági állatok takarmányozása. Az állattenyésztés, -tartás fogalma, hazai és nemzetközi jelentősége, története. Egyedi megjelölés, törzskönyvi ellenőrzés, törzskönyvezés, tenyésztési programok. A legfontosabb gazdasági állatfajok (sertés, ló, juh, szarvasmarha, baromfifélék – tyúk, pulyka, lúd, kacsa, nyúl) nevelési és hízlalási tartástechnológiái, tenyésztése, szaporodásbiológiai jellemzői, fajtaismeret. Törzskönyvezés. Hús-, tej- és tojástermelés biológiai és technológiai alapjai. Állattenyésztés-tani és állathigiéniai alapismeretek. A legfontosabb gazdasági állatfajok betegségei. Általános járványtani ismeretek.

Tartalom angol

Feed and forages. Feeding technologies of different farm animal species. Animal breeding, names, terms, history. Marking, herd book keeping, production control, breeding programmes. Basics of animal breeding, animal hygienie. The most important diseases of farm animals. Biological- and technological basisc of milk, meat, wool and egg poduction. Beeding, kkeping, housing, fattening technologies of the most important farm animal species (cattle, sheep, swine, horse and poultry).

Számonkérés

Kollokvium, írásbeli és szóbeli

Számonkérés angol

Examination, written and oral

Irodalom

SCHMIDT J.(2003): A takarmányozás alapjai. Mezőgazda Kiadó, Budapest ISBN 9789632863399; SZABÓ F. (szerk.) (2004): Általános állattenyésztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest. ISBN 9632860675; HORN P. (szerk.) (2003): Állattenyésztés 3. Mezőgazda Kiadó, Budapest. ISBN 963 9239 51 8.; KOMLÓSI I.-VERESS L. (1999): Általános állattenyésztés és örökléstan. GATE-MFK. Nyíregyháza. (főiskolai jegyzet); VATTAMÁNY G. (2003): Takarmányozási segédlet. Nyíregyházi Főiskola MMFK, Nyíregyháza. (főiskolai oktatási segédlet).

Irodalom angol

SCHMIDT J.(2003): A takarmányozás alapjai. Mezőgazda Kiadó, Budapest ISBN 9789632863399; SZABÓ F. (szerk.) (2004): Általános állattenyésztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest. ISBN 9632860675; HORN P. (szerk.) (2003): Állattenyésztés 3. Mezőgazda Kiadó, Budapest. ISBN 963 9239 51 8.; KOMLÓSI I.-VERESS L. (1999): Általános állattenyésztés és örökléstan. GATE-MFK. Nyíregyháza. (főiskolai jegyzet); VATTAMÁNY G. (2003): Takarmányozási segédlet. Nyíregyházi Főiskola MMFK, Nyíregyháza. (főiskolai oktatási segédlet).

Tantárgyfelelős intézet kódja

MAI

Tantárgyfelelős oktató

Dr. Forgó István