Tantárgy kódja
TVF2213
Tantárgy neve
Szállodai ismeretek
Tantárgy angol neve
Knowledge of hotel
Kredit
4
Félévi követelmény
Vizsga
Heti óraszám
2 + 1
Elmélet
+ Gyakorlat
Ajánlott félév
2
Cél
A kereskedelmi szálláshelyek fajtái, fogalma, csoportosítása. A szálláshelyek osztályozása és azok sajátosságai. Az elszállásolás, ellátás, egyéb szolgáltatások. A szállodai tevékenység tárgyi feltételei. A szálláshely épülete, az ezzel kapcsolatos előírások, elvárások. A szállodai helyiség és berendezései, felszerelés tárgyai, a vendégfogadás, az egyéb és járulékos szolgáltatások helyiségei és eszközei. A szállodai menedzsment speciális feladatai, rendszere. A szállodai személyzettel szemben támasztott követelmények. A szállodai szervezet. Szervezeti modellek a szállodaiparban. A szobakiadás és a kapcsolódó szállodai szolgáltatások értékesítése. A szobakiadással kapcsolatos földszinti és emeleti tevékenységek, munkakörök és azok feladatai. A szálláshelyi vendéglátás jogszabályai, higiénés előírások. A vendégfogadás fázisai és feladatai. A Front Office és a Housekeeping. A szállodai gyógyászati tevékenység feltételei. A wellness szálloda tárgyi és személyi feltételei. Egységes hatékonysági mutatók és definíciók a szállodaiparban.
Tartalom
A hallgatók képessé válnak egy szálláshelyen önálló munkakör betöltésére az alábbi kompetenciák által: elhivatottság, elkötelezettség, megbízhatóság, rugalmasság, türelem, szervezőkészség, kapcsolatteremtő készség, interperszonális rugalmasság, irányítási készség, határozottság, udvariasság, adekvát metakommunikáció, konfliktusmegoldó készség, motiváló készség, áttekintő képesség, kreativitás, hibaelhárítás, gyakorlatias feladatértelmezés, problémamegoldás, körültekintés.
Tantárgyfelelős intézet kódja
FTI
Tantárgyfelelős oktató
Prof. Dr. Hanusz Árpád