Főoldal > 2016/2017. tanév > Biotechnológia alapjai

Tantárgy kódja

PSN1227L

Tantárgy neve

Biotechnológia alapjai

Kredit

4

Félévi követelmény

Vizsga

Féléves órszám

12 + 0
Elmélet + Gyakorlat

Ajánlott félév

4

Cél

A tárgy célja a mai korszerű biotechnológiai alapismeretek, alapfogalmak megismerése, valamint a biotechnológiában alkalmazott legfontosabb módszerek, ismeretek nyújtása.

Tartalom

nek legfontosabb részterületeibe, valamint a biotechnológiai kutatások társadalmi, jogi és közgazdasági aspektusaiba. Érintett témakörök: A fermentációs technológia alapjai, módszerei. A legfontosabb mikrobiális eredetű primer (szerves savak, aminosavak) és szekunder metabolitok (aminoglikozidok és ?-laktámok) előállítása és felhasználása. Mikrobiális enzimtermelés módszerei és azok felhasználása, biotranszformáció, biokonvezrió. Az ipari biotechnológiai legfontosabb alkalmazási területei és módszerei. Biomassza és etanol előállítás. A legfontosabb élelmiszeripari biotechnológiák összefoglaló áttekintése. Biotechnológia és orvostudomány. A mezőgazdasági biotechnológia, erdészeti- és növényi-biotechnológia fontosabb területei; transzgénikus növények és állatok előállítása. A környezeti biotechnológia - szennyvíztisztítás, xenobiotikumok lebontása, bioremediáció legfontosabb módszerei, felhasználásuk a mindennapokban. Mikroorganizmusok a bányászatban, nehézfém-szennyezések felszámolása.

Tantárgyfelelős intézet kódja

KOI

Tantárgyfelelős oktató

Dobróné dr. Tóth Márta