Tantárgy kódja
PSF1224L
Tantárgy neve
Táplálkozástan
Kredit
5
Félévi követelmény
Vizsga
Féléves órszám
15 + 0
Elmélet
+ Gyakorlat
Ajánlott félév
4
Cél
A hallgatók ismerjék meg az egészséges táplálkozás alapjait, korszerű táplálkozástudományi ismereteket sajátítsanak el. Ismerjék meg az alapvető táplálkozástani alapfogalmakat, a legfontosabb tápanyagokat, az emberi szervezet anyagcsere és energiaigényével kapcsolatos folyamatait, a különböző életkorokban jellemző táplálkozással kapcsolatos szükségleteit, a táplálkozási zavarokat. A kurzus járuljon hozzá az egészséges életvitel kialakításához, a táplálkozási szokások pozitív irányú befolyásolásához.
Cél angol
By teaching modern feeding, nutritional- and health studies our aim is to train professionals who are capable to prevent alimentary disorders, malnutrition, deficiency diseases, food related toxicities and infections. Utilizing their knowledge about healthy diet and in dietetics they will provide children raising families and public institutions with nutritional advices. They are capable to use their theoretical knowledge in practice and also to inspect the introduced provisions.
Tartalom
Táplálkozástani alapfogalmak. A táplálkozás élettani háttere. Tápanyagszükséglet, energiaszükséglet, energiaforgalom. A fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok táplálkozás - élettani háttere. Vitaminok és ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban. Az egészséges gyermek tápanyagigénye. A tápanyagok hasznosulása a gyermeki szervezetben. A táplálkozás és az egészség. A táplálkozási szokásokat befolyásoló tényezők. Az elhízás. Táplálkozási zavarok gyermek- és serdülőkorban. Táplálék allergia és intolerancia. Az egészséges táplálkozás alapjai. A gyermek helyes táplálkozási szokásainak kialakítása.
Tartalom angol
The basic concepts of nutritional sciences. The role of carbohydrates, fats and proteins in diet and health. The importance of vitamins, minerals in diet. The effect of chemical components and microbial content of food on health.
Modern infant-feeding (breast-feeding, separation, artificial feeding, formulas, development of personalized dietary habits). Modern child-feeding. Metabolism, digestion and absorption. Feeding- and alimentary disorders. Feeding of sick infants and children. Diets to be applied in children communities. Vegetarian diet.
Számonkérés
kollokvium
Számonkérés angol
examination
Irodalom
Decsi, T. (2005): Táplálkozási zavarok gyermekkorban, Medicina, Budapest
Demetrovics, Zs. (2007): Az addiktológia alapjai I. ELTE Eötvös Kiadó Kft., Budapest
Kádas, l. (szerk) (1990): Táplálkozástan. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Nékám, K.- Szemere, P. (szerk) (1994): Táplálkozási allergiák. Sringer-Verlag, Budapest
Rigó, J. (1995): Útmutató piramis az egészséges táplálkozáshoz és életmódhoz. Mind Kiadó, Budapest.
Rigó, J. (2002): Dietetika. Medicina, Budapest
Irodalom angol
Decsi, T. (2005): Táplálkozási zavarok gyermekkorban, Medicina, Budapest
Demetrovics, Zs. (2007): Az addiktológia alapjai I. ELTE Eötvös Kiadó Kft., Budapest
Kádas, l. (szerk) (1990): Táplálkozástan. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Nékám, K.- Szemere, P. (szerk) (1994): Táplálkozási allergiák. Sringer-Verlag, Budapest
Rigó, J. (1995): Útmutató piramis az egészséges táplálkozáshoz és életmódhoz. Mind Kiadó, Budapest.
Rigó, J. (2002): Dietetika. Medicina, Budapest
Tantárgyfelelős intézet kódja
API
Tantárgyfelelős oktató
Dr. Tóthné Gacsályi Viktória