Főoldal > 2016/2017. tanév > Szállodai ismeretek I.

Tantárgy kódja

TVB2218

Tantárgy neve

Szállodai ismeretek I.

Tantárgy angol neve

Knowledge of hotel I.

Kredit

4

Félévi követelmény

Vizsga

Heti óraszám

2 + 1
Elmélet + Gyakorlat

Előkövetelmény

TVB2109

Ajánlott félév

2

Cél

A kereskedelmi szálláshelyek fajtái, fogalma, csoportosítása. A szálláshelyek osztályozása és azok sajátosságai. Az elszállásolás, ellátás, egyéb szolgáltatások. A szállodai tevékenység tárgyi feltételei. A szálláshely épülete, az ezzel kapcsolatos előírások, elvárások. A szállodai helyiség és berendezései, felszerelés tárgyai, a vendégfogadás, az egyéb és járulékos szolgáltatások helyiségei és eszközei. A szállodai menedzsment speciális feladatai, rendszere. A szállodai személyzettel szemben támasztott követelmények. A szállodai szervezet. Szervezeti modellek a szállodaiparban. A szobakiadás és a kapcsolódó szállodai szolgáltatások értékesítése. A szobakiadással kapcsolatos földszinti és emeleti tevékenységek, munkakörök és azok feladatai. A szálláshelyi vendéglátás jogszabályai, higiénés előírások. A vendégfogadás fázisai és feladatai. A Front Office és a Housekeeping. A szállodai gyógyászati tevékenység feltételei. A wellness szálloda tárgyi és személyi feltételei. Egységes hatékonysági mutatók és definíciók a szállodaiparban.

Tartalom

A hallgatók képessé válnak egy szálláshelyen önálló munkakör betöltésére az alábbi kompetenciák által: elhivatottság, elkötelezettség, megbízhatóság, rugalmasság, türelem, szervezőkészség, kapcsolatteremtő készség, interperszonális rugalmasság, irányítási készség, határozottság, udvariasság, adekvát metakommunikáció, konfliktusmegoldó készség, motiváló készség, áttekintő képesség, kreativitás, hibaelhárítás, gyakorlatias feladatértelmezés, problémamegoldás, körültekintés.

Tantárgyfelelős intézet kódja

FTI

Tantárgyfelelős oktató

Dr. Komáromi István

Ekvivalencia

TVF2213