Tantárgy kódja
TVB2658
Tantárgy neve
Turizmus-vendéglátás szaknyelv német II.
Tantárgy angol neve
Tourism and Catering trade in German language II.
Kredit
3
Félévi követelmény
Gyakorlati jegy
Heti óraszám
0 + 2
Elmélet
+ Gyakorlat
Előkövetelmény
TVB2549
Ajánlott félév
6
Cél
A gasztronómia alapfogalmai, a vendéglátó-ipari létesítmények típusai. A vendéglátás specifikumai Magyarországon és a németajkú országokban. Konyhai sajátosságok, különlegességek, újabb tendenciák. Éttermek a „nyelvországban” és hazánkban. Asztalfoglalás. Ételek és italok leírása és kínálása. Különleges étrendek. Tálalási ismeretek, felszolgálás nyelvi környezetben. Főzés a szabadban, hazánkban és a célnyelvi országokban.
Cél angol
Basierend auf der erworbenen Sprachkenntnissen in den vorigen Semestern in Wirtschaftsdeutsch vertiefen die Studenten ihre Kenntnisse in der Fachsprache Tourismus und Gastgewerbe. Im Besitz der Kenntnisse und Kompetenzen sind die Studenten imstande, mit ausländischen Geschäftspartnern, Gästen bzw. Kunden in Wort und Schrift erfolgreich zu kommunizieren.
Tartalom
A kurzus az előző szemesztereiben átadott üzleti idegen nyelvi ismeretekre alapozva elmélyíti a speciális irányú nyelvi képességeket a turisztikai és vendéglátó-ipari területeken. A megszerzett ismeretek és készségek lehetővé teszik a szakemberek számára a külföldi partnerekkel, vendégekkel, illetve ügyfelekkel folytatott eredményes kommunikációt mind szóban, mind írásban.
Tartalom angol
Grundbegriffe der Gastronomie, gastronomische Einrichtungen. Charakteristika der Gästebewirtung in Ungarn bzw. in den deutschsprachigen Ländern. Kulinarische Spezialitäten, neue Tendenzen in der Gastronomie. Restaurants im Zielsprachenland und in Ungarn. Tischreservierung. Beschreibung und Servieren von Speisen und Getränken. Spezielle Speisefolgen. Kenntnisse im Servieren und bei der Bedienung der Gäste im Zielsprachenland. Kochen im Freien in Ungarn und in den deutschsprachigen Ländern.
Számonkérés
Gyakorlati jegy
Számonkérés angol
Seminarnote
Irodalom
1. Hegyi B. 2005: Gastronomie –Tourismus, Székesfehérvár, ISBN 978 017 556 878 9 2. Lőrincz Zs. 1999. Német nyelv az idegenforgalomban, a vendéglátásban, a szállodaiparban, Budapest, ISBN 963 932 895 2 3. Uffelmann, I. 1994. Gute Umgangsformen in jeder Situation. Niederhausen. ISBN 380 940 113 7 4. Mekis Zs. – Szőke A. 2005. Wirtschaftsdeutsch für Tourismus und Gastgeberbe Band I-II., Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, ISBN 978 963 195 726 6. 5. Schroder, G. – Iker B. 2008. Turisztikai szótár német-magyar, magyar-német, Grimm Kiadó, Szeged, ISBN 978 963 746 066 1
Irodalom angol
1. Hegyi B. 2005: Gastronomie –Tourismus, Székesfehérvár, ISBN 978 017 556 878 9 2. Lőrincz Zs. 1999. Német nyelv az idegenforgalomban, a vendéglátásban, a szállodaiparban, Budapest, ISBN 963 932 895 2 3. Uffelmann, I. 1994. Gute Umgangsformen in jeder Situation. Niederhausen. ISBN 380 940 113 7 4. Mekis Zs. – Szőke A. 2005. Wirtschaftsdeutsch für Tourismus und Gastgeberbe Band I-II., Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, ISBN 978 963 195 726 6. 5. Schroder, G. – Iker B. 2008. Turisztikai szótár német-magyar, magyar-német, Grimm Kiadó, Szeged, ISBN 978 963 746 066 1
Tantárgyfelelős intézet kódja
IOVK
Tantárgyfelelős oktató
Dr. Kiss Kálmán Ervin