Főoldal > 2016/2017. tanév > Turizmus-vendéglátás szaknyelv angol II.

Tantárgy kódja

TVB2657

Tantárgy neve

Turizmus-vendéglátás szaknyelv angol II.

Tantárgy angol neve

Tourism and hospitality specialist English language II.

Kredit

3

Félévi követelmény

Gyakorlati jegy

Heti óraszám

0 + 2
Elmélet + Gyakorlat

Előkövetelmény

TVB2548

Ajánlott félév

6

Cél

A gasztronómia alapfogalmai, a vendéglátó-ipari létesítmények típusai. A vendéglátás specifikumai Magyarországon és az angolszász országokban. Konyhai sajátosságok, különlegességek, újabb tendenciák. Éttermek az angolszász országokban és hazánkban. Gyorséttermek az USA-ban. Asztalfoglalás - reggeli, ebéd és vacsora az étteremben. Ételek és italok leírása és kínálása. Különleges étrendek. Tálalási ismeretek, felszolgálás nyelvi környezetben, az angol tradíciók. Főzés a szabadban, hazánkban és a célnyelvi országokban.

Cél angol

The course strives to strengthen the special skills in the fields of tourism and the hospitality industry based on the competencies that were improved in the former semesters studying business communication. The knowledge and skills possessed will enable future experts to communicate orally and in writing with their foreign business partners, guests and clients.

Tartalom

A kurzus az előző szemesztereiben átadott üzleti idegen nyelvi ismeretekre alapozva elmélyíti a speciális irányú nyelvi képességeket a turisztikai és vendéglátó-ipari területeken. A megszerzett ismeretek és készségek lehetővé teszik a szakemberek számára a külföldi partnerekkel, vendégekkel, illetve ügyfelekkel folytatott eredményes kommunikációt mind szóban, mind írásban.

Tartalom angol

The topics to be studied are the following: the basic terms of gastronomy, the types of catering units, characteristic features of catering both in Hungary and the Anglo-Saxon countries, special cooking methods, the latest trends in gastronomy, restaurants and fast food restaurants both in Hungary and the Anglo-Saxon countries, booking a table, the description of food and drink, Hungarian and English special dishes, special diets, outdoor cooking.

Számonkérés

Gyakorlati jegy

Számonkérés angol

Term grade

Irodalom

1. Walker, R. – Harding, K. 2006. Oxford English for Careers Tourism, OUP, Oxford. 2. Szőke A. – Viczena A. 2005. 1000 kérdés 1000 válasz Társalgási gyakorlatok az angol gasztronómiai és turisztikai nyelvvizsgákra, Lexika Kiadó, Székesfehérvár. 3. Botár K. – Lukács J. 2003. Vendéglátás, idegenforgalom: Gyakorlókönyv. KITEX szakmai nyelvvizsga, angol középfok, KIT, Budapest. 4. Alison, P. 2002. Test Your Professional English: Hotel and Catering. Penguin English. 5. Emmerson, P. 2004. E-mail English. Macmillan.

Irodalom angol

1. Walker, R. – Harding, K. 2006. Oxford English for Careers Tourism, OUP, Oxford. 2. Szőke A. – Viczena A. 2005. 1000 kérdés 1000 válasz Társalgási gyakorlatok az angol gasztronómiai és turisztikai nyelvvizsgákra, Lexika Kiadó, Székesfehérvár. 3. Botár K. – Lukács J. 2003. Vendéglátás, idegenforgalom: Gyakorlókönyv. KITEX szakmai nyelvvizsga, angol középfok, KIT, Budapest. 4. Alison, P. 2002. Test Your Professional English: Hotel and Catering. Penguin English. 5. Emmerson, P. 2004. E-mail English. Macmillan.

Tantárgyfelelős intézet kódja

IOVK

Tantárgyfelelős oktató

Konczné dr. Nagy Zsuzsanna Julianna