Tantárgy kódja
TVB2657
Tantárgy neve
Turizmus-vendéglátás szaknyelv angol II.
Tantárgy angol neve
Tourism and hospitality specialist English language II.
Kredit
3
Félévi követelmény
Gyakorlati jegy
Heti óraszám
0 + 2
Elmélet
+ Gyakorlat
Előkövetelmény
TVB2548
Ajánlott félév
6
Cél
A gasztronómia alapfogalmai, a vendéglátó-ipari létesítmények típusai. A vendéglátás specifikumai Magyarországon és az angolszász országokban. Konyhai sajátosságok, különlegességek, újabb tendenciák. Éttermek az angolszász országokban és hazánkban. Gyorséttermek az USA-ban. Asztalfoglalás - reggeli, ebéd és vacsora az étteremben. Ételek és italok leírása és kínálása. Különleges étrendek. Tálalási ismeretek, felszolgálás nyelvi környezetben, az angol tradíciók. Főzés a szabadban, hazánkban és a célnyelvi országokban.
Cél angol
The course strives to strengthen the special skills in the fields of tourism and the hospitality industry based on the competencies that were improved in the former semesters studying business communication. The knowledge and skills possessed will enable future experts to communicate orally and in writing with their foreign business partners, guests and clients.
Tartalom
A kurzus az előző szemesztereiben átadott üzleti idegen nyelvi ismeretekre alapozva elmélyíti a speciális irányú nyelvi képességeket a turisztikai és vendéglátó-ipari területeken. A megszerzett ismeretek és készségek lehetővé teszik a szakemberek számára a külföldi partnerekkel, vendégekkel, illetve ügyfelekkel folytatott eredményes kommunikációt mind szóban, mind írásban.
Tartalom angol
The topics to be studied are the following: the basic terms of gastronomy, the types of catering units, characteristic features of catering both in Hungary and the Anglo-Saxon countries, special cooking methods, the latest trends in gastronomy, restaurants and fast food restaurants both in Hungary and the Anglo-Saxon countries, booking a table, the description of food and drink, Hungarian and English special dishes, special diets, outdoor cooking.
Számonkérés
Gyakorlati jegy
Számonkérés angol
Term grade
Irodalom
1. Walker, R. – Harding, K. 2006. Oxford English for Careers Tourism, OUP, Oxford. 2. Szőke A. – Viczena A. 2005. 1000 kérdés 1000 válasz Társalgási gyakorlatok az angol gasztronómiai és turisztikai nyelvvizsgákra, Lexika Kiadó, Székesfehérvár. 3. Botár K. – Lukács J. 2003. Vendéglátás, idegenforgalom: Gyakorlókönyv. KITEX szakmai nyelvvizsga, angol középfok, KIT, Budapest. 4. Alison, P. 2002. Test Your Professional English: Hotel and Catering. Penguin English. 5. Emmerson, P. 2004. E-mail English. Macmillan.
Irodalom angol
1. Walker, R. – Harding, K. 2006. Oxford English for Careers Tourism, OUP, Oxford. 2. Szőke A. – Viczena A. 2005. 1000 kérdés 1000 válasz Társalgási gyakorlatok az angol gasztronómiai és turisztikai nyelvvizsgákra, Lexika Kiadó, Székesfehérvár. 3. Botár K. – Lukács J. 2003. Vendéglátás, idegenforgalom: Gyakorlókönyv. KITEX szakmai nyelvvizsga, angol középfok, KIT, Budapest. 4. Alison, P. 2002. Test Your Professional English: Hotel and Catering. Penguin English. 5. Emmerson, P. 2004. E-mail English. Macmillan.
Tantárgyfelelős intézet kódja
IOVK
Tantárgyfelelős oktató
Konczné dr. Nagy Zsuzsanna Julianna