Főoldal > 2016/2017. tanév > Gasztronómiai alapismeretek

Tantárgy kódja

TVB2439

Tantárgy neve

Gasztronómiai alapismeretek

Tantárgy angol neve

Culinary Basics

Kredit

2

Félévi követelmény

Gyakorlati jegy

Heti óraszám

0 + 2
Elmélet + Gyakorlat

Ajánlott félév

4

Cél

A nemzetközi és magyar konyha és táplálkozási szokásai. Hagyományos magyar ételek, különösen a régióra vonatkozó specialitások ismerete. A Szatmár-beregi pálinkaút megismerése. Az egészséges táplálkozás szemléletmódja és a hagyományok. A francia, az olasz, az angol konyha és táplálkozási szokásai. Az ételek előkészítése, elegyítése (kötés, kidolgozás, lazítás), ízesítése. Összeválogatás, formálás, formakészítés stb. Készentartás, fogáskészítés. Hideg előételek, meleg előételek. Köretek, főzelékek, levesek. Vegetáriánus ételek. Halételek, szárnyas-, borjú-, marha-, bárány- és sertésételek. Vadhús és vadszárnyas ételek. Különleges fűszerezések (tárkony, kakukkfű, zsálya stb.), bormártások használata. Egyedi köretek (knédli, zsemlegombóc stb.) Befejező fogások (sütemények, befőttek, gyümölcsök stb.). Aperitifek, digestive italok, étkezés közben fogyasztott italok. Borok, pezsgő, sörök. Koktélok, kevert és alkoholmentes italok.

Cél angol

Objective: The international and Hungarian cuisine and eating habits. Traditional Hungarian cuisine, especially the knowledge of régi¬óra specialties. A healthy diet and hagyo¬mányok approach to consumer trends. Spreading modes. For events associated with hospitality, knowledge of Szatmár-Bereg brandy road, regional dishes. Competencies: The required food and beverage expertise makes students gain proficiency in the various nations, especially the Hungarian culinary culture specificities of anticipation. Food and beverage supply can provide. Learn the circumstances of the food preparation.

Tartalom

A szükséges étel- és italismeret birtokában a hallgatók jártasságot szereznek az egyes nemzetek, kiemelten a magyar étkezési kultúra sajátosságainak felismerésében. Étel és italkínálatot tudnak nyújtani. Elsajátítják az ételkészítés szerteágazó fogásait. Felismerik a gyakorlatban az élelmiszeranyagokat, azok feldolgozhatóságát.

Tartalom angol

Culinary introduce basic knowledge, concepts, Gastro Culture and Tourism. The gastronomy as a tourism attraction operation. Consumer trends in food and luxury products (eg, gourmand, gourmet) Alternative feeding methods (eg paleoilt). Eating story Nations cuisine and eating habits, nutritional habits of different nations. The Hungarian cuisine typical dishes, ingredients, spices. Recipes for each county landscape. (Supplemented by small lectures) Our county is characteristic meals, culinary events. (Supplemented by small lectures). Hominy, titmouse. Menu skills, editing, menu types. A compilation of aspects of the menu. Restaurant visits (collectively, mandatory under discussion!) Kitchen Technology concepts and processes. Tools and serving container. Kitchen work processes, Microbiology, hygiene, HACCP. Main features of the distribution modes. Spreading modes: restaurant showdown, díszterítés. Waiter systems - serving modes. General-serving rules. Food and drink (beverage and Wine Service Principles) Recommendation events. The tourist possibilities of culinary traditions. Hungaricums the significance and importance of the gastro-tourism! Meal line: The meal introductory courses. Vendégváró bites. Cold appetizers, soups, hot appetizers. Main courses, additional meals, desserts. The content of the catering services, forms and conditions of personnel and material. The catering trade zone pricing, the package prices and their importance.

Számonkérés

Zárthelyi dolgozatok írásával. ZH1 megfelelt–nem megfelelt, egyszer ismételhető, és ZH 2

Számonkérés angol

mid-term test 3. placing THEIR weighted average of the ticket.

Irodalom

Stroh Péter: Éttermi és pincér ismeretek, Dr. Kádas Lajos: Táplálkozási ismeretek (előadás vázlat), Táplálkozási fogalomtár, Élelmezési ismeretek, Tusor András-Dr Sahin-Tóth Gyula: Gasztronómia (KIT Kft.Budapest 2005.). pdf, Dr. Csizmadia László: Vendéglátóipari értékesítés alapjai, Dr. Csizmadia László: Vendéglátás ételei és nemzetek konyhái, Dr Ketter László: Gasztronómiánk krónikája, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. 1985

Irodalom angol

Stroh Péter: Éttermi és pincér ismeretek, Dr. Kádas Lajos: Táplálkozási ismeretek (előadás vázlat), Táplálkozási fogalomtár, Élelmezési ismeretek, Tusor András-Dr Sahin-Tóth Gyula: Gasztronómia (KIT Kft.Budapest 2005.). pdf, Dr. Csizmadia László: Vendéglátóipari értékesítés alapjai, Dr. Csizmadia László: Vendéglátás ételei és nemzetek konyhái, Dr Ketter László: Gasztronómiánk krónikája, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. 1985

Tantárgyfelelős intézet kódja

FTI

Tantárgyfelelős oktató

Bácskainé dr. Pristyák Erika

Ekvivalencia

TVF2218