Tantárgy kódja
TVB2548
Tantárgy neve
Turizmus-vendéglátás szaknyelv angol I.
Tantárgy angol neve
Tourism and hospitaly specialist English language I.
Kredit
3
Félévi követelmény
Gyakorlati jegy
Heti óraszám
0 + 2
Elmélet
+ Gyakorlat
Előkövetelmény
TVB1433
Ajánlott félév
5
Cél
Szállodaipari alapfogalmak, szállástípusok, szervezeti felépítésük. Szolgáltatások a szálláshelyen. Front Office. Housekeeping. Feladatok a vendég érkezésekor, szobafoglalás, bejelentkezés. Feladatok a vendég tartózkodása és elutazása során, kijelentkezés. A recepció, a porta, a kassza működtetése. A turisztikai ipar, turisztikai alapfogalmak, utazásszervezés. Közlekedési lehetőségek (repülő, vonat, hajó), jegyvásárlás, járműbérlés. Magyarország és az angolszász országok (Nagy-Britannia; USA, Ausztrália) országismereti szempontú tudnivalói. Különleges szálláshelyek, turisztikai célpontok. Vidéki turizmus speciális jellemzői az angolszász országokban és hazánkban. Vendégek kiszolgálása. Programkínálat a külföldi számára (vendéglő, koncert, városnézés). A magyar hagyományok bemutatása. Programszervezés, szabadidősportok a célnyelvi országokban.
Cél angol
The main objective of the course is to strengthen the special skills in the fields of tourism and the hospitality industry based on the competencies that were improved in the former semesters studying business communication. The knowledge and skills possessed will enable future experts to communicate orally and in writing with their foreign business partners, guests and clients.
Tartalom
A kurzus az előző szemesztereiben átadott üzleti idegen nyelvi ismeretekre alapozva elmélyíti a speciális irányú nyelvi képességeket a turisztikai és vendéglátó-ipari területeken. A megszerzett ismeretek és készségek lehetővé teszik a szakemberek számára a külföldi partnerekkel, vendégekkel, illetve ügyfelekkel folytatott eredményes kommunikációt mind szóban, mind írásban.
Tartalom angol
The topics to be studied are the following: different types of accommodation, basic terms of the hotel industry, services provided for the guests, Front Office, Housekeeping, the tasks of a receptionist; the tourism industry, basic concepts of tourism, tour operation, means of transport, ways of travelling in long distance. Introduction to the civilisation of Hungary and the Anglo-Saxon countries. Unique kinds of accommodation, destinations, special programmes for foreigners, presenting Hungarian customs and traditions. Organising programmes for foreign guests (e. g. visiting restaurants, concerts, sightseeing).
Számonkérés
Gyakorlati jegy
Számonkérés angol
Term grade
Irodalom
1. Walker, R. – Harding, K. 2006. Oxford English for Careers Tourism, OUP, Oxford. 2. Szőke A. – Viczena A. 2005. 1000 kérdés 1000 válasz Társalgási gyakorlatok az angol gasztronómiai és turisztikai nyelvvizsgákra, Lexika Kiadó, Székesfehérvár. 3. Botár K. – Lukács J. 2003. Vendéglátás, idegenforgalom: Gyakorlókönyv. KITEX szakmai nyelvvizsga, angol középfok, KIT, Budapest. 4. Alison, P. 2002. Test Your Professional English: Hotel and Catering. Penguin English. 5. Emmerson, P. 2004. E-mail English. Macmillan.
Irodalom angol
1. Walker, R. – Harding, K. 2006. Oxford English for Careers Tourism, OUP, Oxford. 2. Szőke A. – Viczena A. 2005. 1000 kérdés 1000 válasz Társalgási gyakorlatok az angol gasztronómiai és turisztikai nyelvvizsgákra, Lexika Kiadó, Székesfehérvár. 3. Botár K. – Lukács J. 2003. Vendéglátás, idegenforgalom: Gyakorlókönyv. KITEX szakmai nyelvvizsga, angol középfok, KIT, Budapest. 4. Alison, P. 2002. Test Your Professional English: Hotel and Catering. Penguin English. 5. Emmerson, P. 2004. E-mail English. Macmillan.
Tantárgyfelelős intézet kódja
IOVK
Tantárgyfelelős oktató
Konczné dr. Nagy Zsuzsanna Julianna