Tantárgy kódja
TVB2549
Tantárgy neve
Turizmus-vendéglátás szaknyelv német I.
Tantárgy angol neve
Tourism and Catering trade in German language I.
Kredit
3
Félévi követelmény
Gyakorlati jegy
Heti óraszám
0 + 2
Elmélet
+ Gyakorlat
Előkövetelmény
TVB1434
Ajánlott félév
5
Cél
Szállodaipari alapfogalmak, szállástípusok, szervezeti felépítésük. Szolgáltatások a szálláshelyen. Feladatok a vendég érkezésekor, szobafoglalás, bejelentkezés. Feladatok a vendég tartózkodása és elutazása során, kijelentkezés. A turisztikai ipar, turisztikai alapfogalmak, utazásszervezés. Magyarország és Németország országismereti szempontú tudnivalói.
Cél angol
Basierend auf der erworbenen Sprachkenntnissen in den vorigen Semestern in Wirtschaftsdeutsch vertiefen die Studenten ihre Kenntnisse in der Fachsprache Tourismus und Gastgewerbe. Im Besitz der Kenntnisse und Kompetenzen sind die Studenten imstande, mit ausländischen Geschäftspartnern, Gästen bzw. Kunden in Wort und Schrift erfolgreich zu kommunizieren.
Tartalom
A kurzus az előző szemesztereiben átadott üzleti idegen nyelvi ismeretekre alapozva elmélyíti a speciális irányú nyelvi képességeket a turisztikai és vendéglátó-ipari területeken. A megszerzett ismeretek és készségek lehetővé teszik a szakemberek számára a külföldi partnerekkel, vendégekkel, illetve ügyfelekkel folytatott eredményes kommunikációt mind szóban, mind írásban.
Tartalom angol
Grundbegriffe des Hotelgewerbes, Unterkunftsformen und ihr Organisationsaufbau. Dienstleistungen in der Unterkunft. Aufgaben bei Ankunft der Gäste, Zimmerreservierung, Check-In im Hotel. Aufgaben während des Aufenthalts bzw. bei Abreise der Gäste, Check-Out im Hotel. Die Tourismusbranche, touristische Grundbegriffe, Reiseveranstaltung und Reiseorganisation. Landeskundliche Kenntnisse über Ungarn und Deutschland.
Számonkérés
Gyakorlati jegy
Számonkérés angol
Seminarnote
Irodalom
1. Hegyi B. 2005: Gastronomie –Tourismus, Székesfehérvár, ISBN 978 017 556 878 9 2. Lőrincz Zs., 1999. Német nyelv az idegenforgalomban, a vendéglátásban, a szállodaiparban, Budapest, ISBN 963 932 895 2 3. Uffelmann, I. 1994. Gute Umgangsformen in jeder Situation. Niederhausen, ISBN 380 940 113 7 4. Mekis Zs. – Szőke A. 2005. Wirtschaftsdeutsch für Tourismus und Gastgeberbw Band I-II., Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, ISBN 978 963 195 726 6. 5. Schroder, G. – Iker B. 2008. Turisztikai szótár német magyar, magyar-német, Grimm Kiadó, Szeged, ISBN 978 963 746 066 1
Irodalom angol
1. Hegyi B. 2005: Gastronomie –Tourismus, Székesfehérvár, ISBN 978 017 556 878 9 2. Lőrincz Zs., 1999. Német nyelv az idegenforgalomban, a vendéglátásban, a szállodaiparban, Budapest, ISBN 963 932 895 2 3. Uffelmann, I. 1994. Gute Umgangsformen in jeder Situation. Niederhausen, ISBN 380 940 113 7 4. Mekis Zs. – Szőke A. 2005. Wirtschaftsdeutsch für Tourismus und Gastgeberbw Band I-II., Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, ISBN 978 963 195 726 6. 5. Schroder, G. – Iker B. 2008. Turisztikai szótár német magyar, magyar-német, Grimm Kiadó, Szeged, ISBN 978 963 746 066 1
Tantárgyfelelős intézet kódja
IOVK
Tantárgyfelelős oktató
Dr. Kiss Kálmán Ervin