Főoldal > 2016/2017. tanév > Turizmus-vendéglátás szaknyelv német I.

Tantárgy kódja

TVB2549

Tantárgy neve

Turizmus-vendéglátás szaknyelv német I.

Tantárgy angol neve

Tourism and Catering trade in German language I.

Kredit

3

Félévi követelmény

Gyakorlati jegy

Heti óraszám

0 + 2
Elmélet + Gyakorlat

Előkövetelmény

TVB1434

Ajánlott félév

5

Cél

Szállodaipari alapfogalmak, szállástípusok, szervezeti felépítésük. Szolgáltatások a szálláshelyen. Feladatok a vendég érkezésekor, szobafoglalás, bejelentkezés. Feladatok a vendég tartózkodása és elutazása során, kijelentkezés. A turisztikai ipar, turisztikai alapfogalmak, utazásszervezés. Magyarország és Németország országismereti szempontú tudnivalói.

Cél angol

Basierend auf der erworbenen Sprachkenntnissen in den vorigen Semestern in Wirtschaftsdeutsch vertiefen die Studenten ihre Kenntnisse in der Fachsprache Tourismus und Gastgewerbe. Im Besitz der Kenntnisse und Kompetenzen sind die Studenten imstande, mit ausländischen Geschäftspartnern, Gästen bzw. Kunden in Wort und Schrift erfolgreich zu kommunizieren.

Tartalom

A kurzus az előző szemesztereiben átadott üzleti idegen nyelvi ismeretekre alapozva elmélyíti a speciális irányú nyelvi képességeket a turisztikai és vendéglátó-ipari területeken. A megszerzett ismeretek és készségek lehetővé teszik a szakemberek számára a külföldi partnerekkel, vendégekkel, illetve ügyfelekkel folytatott eredményes kommunikációt mind szóban, mind írásban.

Tartalom angol

Grundbegriffe des Hotelgewerbes, Unterkunftsformen und ihr Organisationsaufbau. Dienstleistungen in der Unterkunft. Aufgaben bei Ankunft der Gäste, Zimmerreservierung, Check-In im Hotel. Aufgaben während des Aufenthalts bzw. bei Abreise der Gäste, Check-Out im Hotel. Die Tourismusbranche, touristische Grundbegriffe, Reiseveranstaltung und Reiseorganisation. Landeskundliche Kenntnisse über Ungarn und Deutschland.

Számonkérés

Gyakorlati jegy

Számonkérés angol

Seminarnote

Irodalom

1. Hegyi B. 2005: Gastronomie –Tourismus, Székesfehérvár, ISBN 978 017 556 878 9 2. Lőrincz Zs., 1999. Német nyelv az idegenforgalomban, a vendéglátásban, a szállodaiparban, Budapest, ISBN 963 932 895 2 3. Uffelmann, I. 1994. Gute Umgangsformen in jeder Situation. Niederhausen, ISBN 380 940 113 7 4. Mekis Zs. – Szőke A. 2005. Wirtschaftsdeutsch für Tourismus und Gastgeberbw Band I-II., Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, ISBN 978 963 195 726 6. 5. Schroder, G. – Iker B. 2008. Turisztikai szótár német magyar, magyar-német, Grimm Kiadó, Szeged, ISBN 978 963 746 066 1

Irodalom angol

1. Hegyi B. 2005: Gastronomie –Tourismus, Székesfehérvár, ISBN 978 017 556 878 9 2. Lőrincz Zs., 1999. Német nyelv az idegenforgalomban, a vendéglátásban, a szállodaiparban, Budapest, ISBN 963 932 895 2 3. Uffelmann, I. 1994. Gute Umgangsformen in jeder Situation. Niederhausen, ISBN 380 940 113 7 4. Mekis Zs. – Szőke A. 2005. Wirtschaftsdeutsch für Tourismus und Gastgeberbw Band I-II., Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, ISBN 978 963 195 726 6. 5. Schroder, G. – Iker B. 2008. Turisztikai szótár német magyar, magyar-német, Grimm Kiadó, Szeged, ISBN 978 963 746 066 1

Tantárgyfelelős intézet kódja

IOVK

Tantárgyfelelős oktató

Dr. Kiss Kálmán Ervin