Főoldal > 2016/2017. tanév > Élelmiszeripari műveletek alapjai

Tantárgy kódja

MGB1309

Tantárgy neve

Élelmiszeripari műveletek alapjai

Tantárgy angol neve

Basics of Food Processing

Kredit

2

Félévi követelmény

Gyakorlati jegy

Heti óraszám

1 + 1
Elmélet + Gyakorlat

Ajánlott félév

3

Cél

A fő célkitűzés, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök hallgatók megismerked-jenek az élelmiszeripari művelettan legfontosabb kérdéseivel, így megalapozva a speciális élelmi-szeripari technológiák és gépek elsajátítását.

Cél angol

The main aim of the course that the agriculture and food mechanical engineering students familiarize themselves with the main issues of food processing , so laying the foundations for the advanced food technologies and equipment acquisition .

Tartalom

Bevezetés az élelmiszeripari művelettanba. Impulzus, energia és komponens transzportfolyama-tok. Az aprítás elmélete. Osztályozás és fajtázás. Porleválasztás. Ülepítés, szűrés. Centrifugálás. Keverés. Granulálás és instantizálás. Lényerés. Hőhordozók. Hőátvitel, hőcserélők méretezése. A hűtés elvi kérdései. Bepárlás. Kristályosítás. Lepárlás. Extrakció. Az élelmiszeripari szárítás (víz-elvonás) elve. Vákuumeljárások.

Tartalom angol

Introduction to procedure studies. Main subjects: impulse, energy and component transport processes. Theory of cutting. Sorting and grading. Dust elimination. Settling and filtration. Separating (centrifuging). Theory of mixing. Granulation and instantization. Liquor extraction. Heat carriers. Transmission of heat, calculation of heat exchangers. Theoretical questions of cooling. Evaporation. Crystallization. Distillation. Extraction. Theory of dehydration of foods. Vacuum procedures.

Számonkérés

2 zárthelyi dolgozat, 1 alkalmazástechnikai feladat, gyakorlati jegy

Számonkérés angol

2 mid-term test, 1 home assignment, term grade

Irodalom

BEKE J.: Műszaki hőtan mérnököknek. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest, 2000.; FÁBRY GY.: Élelmiszeripari eljárások és berendezések. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1995.; HODÚR C. - RAJKÓ R. - SÁROSI H.: Élelmiszeripari műveletek I. SZTE SZÉF, Szeged, 2003.; BEKE GY.: Hűtőipari kézikönyv (Alapismeretek). Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 2002.

Irodalom angol

BEKE J.: Műszaki hőtan mérnököknek. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest, 2000.; FÁBRY GY.: Élelmiszeripari eljárások és berendezések. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1995.; HODÚR C. - RAJKÓ R. - SÁROSI H.: Élelmiszeripari műveletek I. SZTE SZÉF, Szeged, 2003.; BEKE GY.: Hűtőipari kézikönyv (Alapismeretek). Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 2002.

Tantárgyfelelős intézet kódja

MAI

Tantárgyfelelős oktató

Dr. Simon László