Tantárgy kódja
MGB1308
Tantárgy neve
Élelmiszeripari ismeretek
Tantárgy angol neve
Knowledge of Food Industry
Kredit
2
Félévi követelmény
Vizsga
Heti óraszám
1 + 1
Elmélet
+ Gyakorlat
Ajánlott félév
3
Cél
A tantárgy oktatásának célja, hogy a mezőgazdasági élelmiszeripari gépészmérnök hallgatók elsa-játítsák az általános élelmiszeripari ismereteket, megalapozandó a további élelmiszeriparral kap-csolatos tantárgyaikat.
Cél angol
Scope of the course is to acquire general knowledge about food-industry for the subjects related to their other studies.
Tartalom
Élelmiszerek összetevői, tápanyagok. Tápanyagok csoportosítása, biológiai szerepük. A víz sze-repe az élelmiszerekben. Szénhidrátok, fehérjék, lipidek, vitaminok, színezékek, mérgek. Mikro-biológiai ismeretek. Az élelmiszerek összetevőinek változása a tárolás és feldolgozás során. Tar-tósítás. Növényi eredetű élelmiszerek: gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek. Állati eredetű élelmi-szerek: szarvasmarha, sertés, baromfi, vízi szárnyasok, halak, vadak. HACCP. Élelmiszerek jelö-lése (csomagolás).
Tartalom angol
Food ingredients in nutrients. Grouping and biological role of nutrients. The role of water in food. Carbohydrates, proteins, lipids, vitamins, dyes, toxins. Microbiological skills. Changes in the food components during storage and processing. Preserving. Foods of plant origin: grains, fruits, vegetables. Food sources: cattle, pigs, poultry, waterfowl, fish, game. HACCP. Food labeling (package).
Számonkérés
2 zárthelyi dolgozat, kollokvium
Számonkérés angol
2 mid-term test, examination
Irodalom
SZILÁGYI J. – MÉSZÁROS S.: Mezőgazdasági termékek áruismerete. Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Csíkszeredai Kar. Műszaki- és Természettudományok Tanszék. Scientia Kiadó. Kolozsvár. 2002.; http://mek.oszk.hu/01700/01747/01747.pdf; Élelmiszerkönyvek; http://www.omgk.hu/magyarelelmiszerk.htm; KALMÁRNÉ V. E.: Szerves és biokémiai jegyzet. 2011.; Az előadások anyaga (ppt).
Irodalom angol
SZILÁGYI J. – MÉSZÁROS S.: Mezőgazdasági termékek áruismerete. Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Csíkszeredai Kar. Műszaki- és Természettudományok Tanszék. Scientia Kiadó. Kolozsvár. 2002.; http://mek.oszk.hu/01700/01747/01747.pdf; Élelmiszerkönyvek; http://www.omgk.hu/magyarelelmiszerk.htm; KALMÁRNÉ V. E.: Szerves és biokémiai jegyzet. 2011.; Az előadások anyaga (ppt).
Tantárgyfelelős intézet kódja
MAI
Tantárgyfelelős oktató
Dr. Kalmárné dr. Vass Eszter
Ekvivalencia
HU1302, MMF1304