Főoldal > 2016/2017. tanév > Élelmiszeripari ismeretek

Tantárgy kódja

MGB1308

Tantárgy neve

Élelmiszeripari ismeretek

Tantárgy angol neve

Knowledge of Food Industry

Kredit

2

Félévi követelmény

Vizsga

Heti óraszám

1 + 1
Elmélet + Gyakorlat

Ajánlott félév

3

Cél

A tantárgy oktatásának célja, hogy a mezőgazdasági élelmiszeripari gépészmérnök hallgatók elsa-játítsák az általános élelmiszeripari ismereteket, megalapozandó a további élelmiszeriparral kap-csolatos tantárgyaikat.

Cél angol

Scope of the course is to acquire general knowledge about food-industry for the subjects related to their other studies.

Tartalom

Élelmiszerek összetevői, tápanyagok. Tápanyagok csoportosítása, biológiai szerepük. A víz sze-repe az élelmiszerekben. Szénhidrátok, fehérjék, lipidek, vitaminok, színezékek, mérgek. Mikro-biológiai ismeretek. Az élelmiszerek összetevőinek változása a tárolás és feldolgozás során. Tar-tósítás. Növényi eredetű élelmiszerek: gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek. Állati eredetű élelmi-szerek: szarvasmarha, sertés, baromfi, vízi szárnyasok, halak, vadak. HACCP. Élelmiszerek jelö-lése (csomagolás).

Tartalom angol

Food ingredients in nutrients. Grouping and biological role of nutrients. The role of water in food. Carbohydrates, proteins, lipids, vitamins, dyes, toxins. Microbiological skills. Changes in the food components during storage and processing. Preserving. Foods of plant origin: grains, fruits, vegetables. Food sources: cattle, pigs, poultry, waterfowl, fish, game. HACCP. Food labeling (package).

Számonkérés

2 zárthelyi dolgozat, kollokvium

Számonkérés angol

2 mid-term test, examination

Irodalom

SZILÁGYI J. – MÉSZÁROS S.: Mezőgazdasági termékek áruismerete. Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Csíkszeredai Kar. Műszaki- és Természettudományok Tanszék. Scientia Kiadó. Kolozsvár. 2002.; http://mek.oszk.hu/01700/01747/01747.pdf; Élelmiszerkönyvek; http://www.omgk.hu/magyarelelmiszerk.htm; KALMÁRNÉ V. E.: Szerves és biokémiai jegyzet. 2011.; Az előadások anyaga (ppt).

Irodalom angol

SZILÁGYI J. – MÉSZÁROS S.: Mezőgazdasági termékek áruismerete. Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Csíkszeredai Kar. Műszaki- és Természettudományok Tanszék. Scientia Kiadó. Kolozsvár. 2002.; http://mek.oszk.hu/01700/01747/01747.pdf; Élelmiszerkönyvek; http://www.omgk.hu/magyarelelmiszerk.htm; KALMÁRNÉ V. E.: Szerves és biokémiai jegyzet. 2011.; Az előadások anyaga (ppt).

Tantárgyfelelős intézet kódja

MAI

Tantárgyfelelős oktató

Dr. Kalmárné dr. Vass Eszter

Ekvivalencia

HU1302, MMF1304