Főoldal > 2016/2017. tanév > Terménykezelés

Tantárgy kódja

MGB2511

Tantárgy neve

Terménykezelés

Tantárgy angol neve

Crop Management

Kredit

3

Félévi követelmény

Gyakorlati jegy

Heti óraszám

2 + 1
Elmélet + Gyakorlat

Előkövetelmény

AMB1303, MGB1308, MGB2407

Ajánlott félév

5

Cél

A mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök hallgatók elmélyültebb ismereteket szerezze-nek a post harvest terménykezelés lehetőségeiről. Ismerjék meg a legújabb, legmodernebb tárolási technológiákat, berendezéseket, építményeket. Szerezzenek tapasztalatot a terménykezelés és tá-rolás gyakorlati tervezésében, az ilyen jellegű fejlesztések megvalósításában.

Cél angol

The main aim of the course that the agriculture and food mechanical engineering students familiarize themselves with the main issues of agricultural materials processing, so laying the foundations for the advanced food technologies (cooling and drying) and equipments.

Tartalom

Szemes termények kezelése (tisztítás, osztályozás, szárítás, tárolás), technológiák, berendezések. Gyümölcsök tárolásának elmélete és gyakorlata. Zöldségfélék tárolásának elvi és gyakorlati kér-dései. A tárolási paraméterek optimalizálása. Terménytárolás szellőztetéssel. A hűtőtárolás tech-nológiája (szabályozott légterű, ULO…). Hűtőházak tervezése és kivitelezése. Épületgépészeti alapismeretek. Üzemlátogatás

Tartalom angol

Post-harvest of the cereals (cleaning, grading, drying, storing), technologies and equipments. Theory and practice of fruit storage. Theoretical and practical questions of storage of vegetables. Optimalization of the storage parameters. Crop storage by ventilation. Technology of cooling storage (controlled air, ULO). Planning and building of cooling houses. Basic knowledge of building engineering.

Számonkérés

2 zárthelyi dolgozat, 1 alkalmazástechnikai feladat, gyakorlati jegy

Számonkérés angol

2 mid-term test, 1 home assignment, term grade

Irodalom

ANTAL TAMÁS: Hagyományos és korszerű élelmiszeripari szárítási eljárások. Főiskolai jegyzet, Nyíregyháza, 2014.; BÁNYAI MIKLÓS: Terménytárolás szellőztetéssel. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1982.; BEKE GYÖRGY: Hűtőipari kézikönyv 1. (Alapismeretek). Hűtőipari Kézikönyv 2. (Technológiák), Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2002.; BEKE JÁNOS: Hőtechnika a mezőgazdasági és az élelmiszeripari gépészetben. Agroinform Kiadó, Budapest, 1994.; SASS PÁL: Gyümölcstárolás. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1986.; BEKE JÁNOS: Terményszárítás. Agroinform , Budapest, 1997.

Irodalom angol

ANTAL TAMÁS: Hagyományos és korszerű élelmiszeripari szárítási eljárások. Főiskolai jegyzet, Nyíregyháza, 2014.; BÁNYAI MIKLÓS: Terménytárolás szellőztetéssel. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1982.; BEKE GYÖRGY: Hűtőipari kézikönyv 1. (Alapismeretek). Hűtőipari Kézikönyv 2. (Technológiák), Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2002.; BEKE JÁNOS: Hőtechnika a mezőgazdasági és az élelmiszeripari gépészetben. Agroinform Kiadó, Budapest, 1994.; SASS PÁL: Gyümölcstárolás. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1986.; BEKE JÁNOS: Terményszárítás. Agroinform , Budapest, 1997.

Tantárgyfelelős intézet kódja

MAI

Tantárgyfelelős oktató

Dr. Antal Tamás