Tantárgy kódja
MGB2511
Tantárgy neve
Terménykezelés
Tantárgy angol neve
Crop Management
Kredit
3
Félévi követelmény
Gyakorlati jegy
Heti óraszám
2 + 1
Elmélet
+ Gyakorlat
Előkövetelmény
AMB1303, MGB1308, MGB2407
Ajánlott félév
5
Cél
A mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök hallgatók elmélyültebb ismereteket szerezze-nek a post harvest terménykezelés lehetőségeiről. Ismerjék meg a legújabb, legmodernebb tárolási technológiákat, berendezéseket, építményeket. Szerezzenek tapasztalatot a terménykezelés és tá-rolás gyakorlati tervezésében, az ilyen jellegű fejlesztések megvalósításában.
Cél angol
The main aim of the course that the agriculture and food mechanical engineering students familiarize themselves with the main issues of agricultural materials processing, so laying the foundations for the advanced food technologies (cooling and drying) and equipments.
Tartalom
Szemes termények kezelése (tisztítás, osztályozás, szárítás, tárolás), technológiák, berendezések. Gyümölcsök tárolásának elmélete és gyakorlata. Zöldségfélék tárolásának elvi és gyakorlati kér-dései. A tárolási paraméterek optimalizálása. Terménytárolás szellőztetéssel. A hűtőtárolás tech-nológiája (szabályozott légterű, ULO…). Hűtőházak tervezése és kivitelezése. Épületgépészeti alapismeretek. Üzemlátogatás
Tartalom angol
Post-harvest of the cereals (cleaning, grading, drying, storing), technologies and equipments. Theory and practice of fruit storage. Theoretical and practical questions of storage of vegetables. Optimalization of the storage parameters. Crop storage by ventilation. Technology of cooling storage (controlled air, ULO). Planning and building of cooling houses. Basic knowledge of building engineering.
Számonkérés
2 zárthelyi dolgozat, 1 alkalmazástechnikai feladat, gyakorlati jegy
Számonkérés angol
2 mid-term test, 1 home assignment, term grade
Irodalom
ANTAL TAMÁS: Hagyományos és korszerű élelmiszeripari szárítási eljárások. Főiskolai jegyzet, Nyíregyháza, 2014.; BÁNYAI MIKLÓS: Terménytárolás szellőztetéssel. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1982.; BEKE GYÖRGY: Hűtőipari kézikönyv 1. (Alapismeretek). Hűtőipari Kézikönyv 2. (Technológiák), Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2002.; BEKE JÁNOS: Hőtechnika a mezőgazdasági és az élelmiszeripari gépészetben. Agroinform Kiadó, Budapest, 1994.; SASS PÁL: Gyümölcstárolás. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1986.; BEKE JÁNOS: Terményszárítás. Agroinform , Budapest, 1997.
Irodalom angol
ANTAL TAMÁS: Hagyományos és korszerű élelmiszeripari szárítási eljárások. Főiskolai jegyzet, Nyíregyháza, 2014.; BÁNYAI MIKLÓS: Terménytárolás szellőztetéssel. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1982.; BEKE GYÖRGY: Hűtőipari kézikönyv 1. (Alapismeretek). Hűtőipari Kézikönyv 2. (Technológiák), Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2002.; BEKE JÁNOS: Hőtechnika a mezőgazdasági és az élelmiszeripari gépészetben. Agroinform Kiadó, Budapest, 1994.; SASS PÁL: Gyümölcstárolás. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1986.; BEKE JÁNOS: Terményszárítás. Agroinform , Budapest, 1997.
Tantárgyfelelős intézet kódja
MAI
Tantárgyfelelős oktató
Dr. Antal Tamás