Főoldal > 2016/2017. tanév > Élelmiszeripari technológiák

Tantárgy kódja

MGB1410

Tantárgy neve

Élelmiszeripari technológiák

Tantárgy angol neve

Food Technologies

Kredit

2

Félévi követelmény

Gyakorlati jegy

Heti óraszám

1 + 1
Elmélet + Gyakorlat

Előkövetelmény

MGB1308

Ajánlott félév

4

Cél

Fő célkitűzés, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök hallgatók megismerkedje-nek az általános technológiai alapokkal az élelmiszeripari ismeretekre építve.

Cél angol

Acquire theoretical knowledge and practical skills in the field of small-and large-scale processing and preserving of agricultural products and crops. The students know the most important preservation and storage operations and technologies, machines and equipment. The students have advanced knowledge in the field of food quality assurance, food safety, and advanced nutrition.

Tartalom

Az élelmiszeripar kialakulásának története. Növényi és állati eredetű nyersanyagok, segédanyag-ok és adalékanyagok. Élelmiszer romlás okai, tartósítási módszerek. Előkészítő, jellegformáló, befejező tartósítóipari műveletek. Konzervipari technológiák. Hűtőipari technológiák. Terménytá-rolás hűtéssel. Szárítástechnológiák. Minőségirányítás és minőségbiztosítás az élelmiszeriparban. Minőségügyi rendszerszabványok. Élelmiszerbiztonság (HACCP irányelvek, élelmiszertörvé-nyek, rendeletek, élelmiszerkönyvi előírások). Korszerű, egészséges táplálkozás. Üzemlátogatá-sok (2 alkalommal).

Tartalom angol

History of food processing industry. Raw materials, auxiliary materials and additives of plant and animal origin. Methods of food preservation. Preparatory, character forming, preservation and final operations in canning industry. Technologies of canning industry. Technologies of industrial chilling and cooling. Technologies of drying industry. Quality control and quality assurance in the food industry. Food quality management system standards. Food safety, HACCP guide-lines, food laws and regulations, Codex Alimentarius standards. Advanced, healthy nutrition. Nutritional effects of genetically modified foods. Visiting of food processing factories.

Számonkérés

2 zárthelyi dolgozat, 1 alkalmazástechnikai feladat, gyakorlati jegy

Számonkérés angol

2 mid-term test, 1 home assignment, term grade

Irodalom

SIMON L. 2007: Termékfeldolgozás I. Nyíregyháza. (főiskolai jegyzet) + elektronikus oktatási segédletek PowerPointban (www.nyf.hu/tajgazd; Dropbox). BARTA, J – KÖRMENDY I. (szerk.), 2007. Növényi nyersanyagok feldolgozástechnológiai műveletei. Mezőgazda Kiadó, Budapest BARTA, J – KÖRMENDY I. (szerk.), 2007. Növényi nyersanyagok hőközléses tartósító technológiái. Mezőgazda Kiadó, Budapest Mezőgazda Kiadó, Budapest. BALLA Cs., SIRÓ I. (szerk.), 2007: Élelmiszer-biztonság és –minőség. Élelmiszertechnológiák. Mezőgazda Kiadó, Budapest BEKE Gy. (2002): Hűtőipari kézikönyv 2. (Technológiák), Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Irodalom angol

SIMON L. 2007: Food technology I. Nyíregyháza. (college textbook) + electronic study aids in PowerPoint loaded to www.nyf.hu/tajgazd and to Dropbox . BARTA, J – KÖRMENDY I. (szerk.), 2007. Növényi nyersanyagok feldolgozástechnológiai műveletei. Mezőgazda Kiadó, Budapest BARTA, J – KÖRMENDY I. (szerk.), 2007. Növényi nyersanyagok hőközléses tartósító technológiái. Mezőgazda Kiadó, Budapest Mezőgazda Kiadó, Budapest. BALLA Cs., SIRÓ I. (szerk.), 2007: Élelmiszer-biztonság és –minőség. Élelmiszertechnológiák. Mezőgazda Kiadó, Budapest BEKE Gy. (2002): Hűtőipari kézikönyv 2. (Technológiák), Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Tantárgyfelelős intézet kódja

MAI

Tantárgyfelelős oktató

Dr. Simon László

Ekvivalencia

MMF1304