Főoldal > 2016/2017. tanév > Mikrobiológia

Tantárgy kódja

BIB1309

Tantárgy neve

Mikrobiológia

Tantárgy angol neve

Microbiology

Kredit

3

Félévi követelmény

Vizsga

Heti óraszám

2 + 0
Elmélet + Gyakorlat

Előkövetelmény

BIB1310E

Ajánlott félév

2

Cél

Az általános mikrobiológia célja az ember számára nagy gyakorlati jelentőségű mikrobiológia tudományterület alapjainak megismertetése, elsajátítása. A mikrobiológia alapvető ismereteinek áttekintésével alapot kívánunk nyújtani hallgatóink általános biológiai-mikrobiológiai műveltségének bővítéséhez és a mikrobiológiára épülő további kurzusok megértéséhez. A hallgatók mikrobiológiai tanulmányai során egységes és jól körülhatárolt tudományterület alapjait és a mikroszkópikus méretű élőlények vizsgálatához szükséges sajátos és jellegzetes módszereket ismertetjük hallgatóinkkal.

Cél angol

The aims of the courses are to provide studenst the most important concepts of general microbiology, to provide students how to find new ways (ecological, microbiological) to connect microbiology, to learn critical thinking and scientific thinking skills, to apply microbiology course content to solve problems.

Tartalom

A prokarióta és eukarióta mikroorganizmusok sejtfelépítésére, élettani jellegzetességeire, rendszertani besorolására vonatkozó ismeretek és tudományos elvek azonosítása. A mikroorganizmusoknak a természetben, a szárazföldi és vízi élettérben, az elemek körforgásában és más élőlényekkel való kapcsolatukban megnyilvánuló szerepének bemutatása és elemzése. A prokarióták anyagcsere sokfélesége. A baktériumok légzési folyamati és a fényhasznosításuk. A mikroorganizmusok felhasználási lehetőségei: erjesztési folyamatok, élelmiszerek előállítása fermentációs technológiákkal, ipari fermentációk. A vírusok helye az élővilágban, legfontosabb jellemzőik. A gombák és a zuzmók jellemzői. Az emberi szervezet normál mikrobiótája.

Tartalom angol

We compare light and electron microscopy. We compare eucaryotic and procaryotic cells and their specific structures with functions. We describe metabolism; compare and contrast anabolism and catabolism. We compare respiration and fermentation as catabolic pathways. We compare the pathways used during aerobic and anaerobic respiration; include energy yield, using examples. We describe examples of fermentation, particularly those of industrial importance. Compare and contrast microbial growth by temperature range, pH, oxygen, and osmotic pressure requirements. We compare the use of special media and culture techniques for growing microbes. Be able to effectively use a computer and Internet browser to find infectious diseases’ information. Normal microbs of human body. The features of fungi and lichens.The most important characteristics of viruses.

Számonkérés

Írásbeli vizsga

Számonkérés angol

Written examination

Irodalom

Szabó I. M. (1992) A bioszféra mikrobiológiája I. Akadémiai Kiadó, Budapest p.1-695 ISBN 963-056388-6 Pesti M. (szerk.) (2001) Általános mikrobiológia, Dialóg Campus Kiadó, Pécs, p.1-295. ISBN 963-9123-71-4 Balázsy S., Naár Z., Tóth M., Szováti I. (2002) Mikrobiológiai gyakorlatok. Bessenyei Kiadó. Nyíregyháza. p. 1-150. ISBN 963-8385-15-8

Irodalom angol

Szabó I. M. (1992) A bioszféra mikrobiológiája I. Akadémiai Kiadó, Budapest p.1-695 ISBN 963-056388-6 Pesti M. (szerk.) (2001) Általános mikrobiológia, Dialóg Campus Kiadó, Pécs, p.1-295. ISBN 963-9123-71-4 Balázsy S., Naár Z., Tóth M., Szováti I. (2002) Mikrobiológiai gyakorlatok. Bessenyei Kiadó. Nyíregyháza. p. 1-150. ISBN 963-8385-15-8

Tantárgyfelelős intézet kódja

KOI

Tantárgyfelelős oktató

Dobróné dr. Tóth Márta