Tantárgy kódja
BIB1309
Tantárgy neve
Mikrobiológia
Tantárgy angol neve
Microbiology
Kredit
3
Félévi követelmény
Vizsga
Heti óraszám
2 + 0
Elmélet
+ Gyakorlat
Előkövetelmény
BIB1310E
Ajánlott félév
2
Cél
Az általános mikrobiológia célja az ember számára nagy gyakorlati jelentőségű mikrobiológia tudományterület alapjainak megismertetése, elsajátítása. A mikrobiológia alapvető ismereteinek áttekintésével alapot kívánunk nyújtani hallgatóink általános biológiai-mikrobiológiai műveltségének bővítéséhez és a mikrobiológiára épülő további kurzusok megértéséhez. A hallgatók mikrobiológiai tanulmányai során egységes és jól körülhatárolt tudományterület alapjait és a mikroszkópikus méretű élőlények vizsgálatához szükséges sajátos és jellegzetes módszereket ismertetjük hallgatóinkkal.
Cél angol
The aims of the courses are to provide studenst the most important concepts of general microbiology, to provide students how to find new ways (ecological, microbiological) to connect microbiology, to learn critical thinking and scientific thinking skills, to apply microbiology course content to solve problems.
Tartalom
A prokarióta és eukarióta mikroorganizmusok sejtfelépítésére, élettani jellegzetességeire, rendszertani besorolására vonatkozó ismeretek és tudományos elvek azonosítása. A mikroorganizmusoknak a természetben, a szárazföldi és vízi élettérben, az elemek körforgásában és más élőlényekkel való kapcsolatukban megnyilvánuló szerepének bemutatása és elemzése. A prokarióták anyagcsere sokfélesége. A baktériumok légzési folyamati és a fényhasznosításuk. A mikroorganizmusok felhasználási lehetőségei: erjesztési folyamatok, élelmiszerek előállítása fermentációs technológiákkal, ipari fermentációk. A vírusok helye az élővilágban, legfontosabb jellemzőik. A gombák és a zuzmók jellemzői. Az emberi szervezet normál mikrobiótája.
Tartalom angol
We compare light and electron microscopy. We compare eucaryotic and procaryotic cells and their specific structures with functions. We describe metabolism; compare and contrast anabolism and catabolism. We compare respiration and fermentation as catabolic pathways. We compare the pathways used during aerobic and anaerobic respiration; include energy yield, using examples. We describe examples of fermentation, particularly those of industrial importance. Compare and contrast microbial growth by temperature range, pH, oxygen, and osmotic pressure requirements. We compare the use of special media and culture techniques for growing microbes. Be able to effectively use a computer and Internet browser to find infectious diseases’ information.
Normal microbs of human body. The features of fungi and lichens.The most important characteristics of viruses.
Számonkérés
Írásbeli vizsga
Számonkérés angol
Written examination
Irodalom
Szabó I. M. (1992) A bioszféra mikrobiológiája I. Akadémiai Kiadó, Budapest p.1-695 ISBN 963-056388-6
Pesti M. (szerk.) (2001) Általános mikrobiológia, Dialóg Campus Kiadó, Pécs, p.1-295. ISBN 963-9123-71-4
Balázsy S., Naár Z., Tóth M., Szováti I. (2002) Mikrobiológiai gyakorlatok. Bessenyei Kiadó. Nyíregyháza. p. 1-150. ISBN 963-8385-15-8
Irodalom angol
Szabó I. M. (1992) A bioszféra mikrobiológiája I. Akadémiai Kiadó, Budapest p.1-695 ISBN 963-056388-6
Pesti M. (szerk.) (2001) Általános mikrobiológia, Dialóg Campus Kiadó, Pécs, p.1-295. ISBN 963-9123-71-4
Balázsy S., Naár Z., Tóth M., Szováti I. (2002) Mikrobiológiai gyakorlatok. Bessenyei Kiadó. Nyíregyháza. p. 1-150. ISBN 963-8385-15-8
Tantárgyfelelős intézet kódja
KOI
Tantárgyfelelős oktató
Dobróné dr. Tóth Márta