Főoldal > 2016/2017. tanév > Szerves műszeres analitika

Tantárgy kódja

BIB2224

Tantárgy neve

Szerves műszeres analitika

Tantárgy angol neve

Instrumental Organic Chemistry

Kredit

2

Félévi követelmény

Vizsga

Heti óraszám

2 + 0
Elmélet + Gyakorlat

Előkövetelmény

BIB2225E

Ajánlott félév

5

Cél

A műszeres szerves és bioanalitikai módszerek elméleti alapjainak elsajátítása.

Cél angol

Learning the theoretical basics of instrumental organic and bioanalitical methods.

Tartalom

Mintavétel, minta feldolgozás, származékképzési reakciók. Spektrofotometriás technikák( UV-VIS, IR, Raman, Fluorescencia). Rezonancia módszerek (NMR, ESR) Röntgen diffrakció. Kromatográfiás technikák (VRK, GC, LC, CE, ionkromatográfiák, izoelektromos fókuszálás, blotting technikák, kromatofokuszálás). Immun-affinitás kromatográfia (gélkromatográfia). Tömegspektrometria és kombinált technikák (GC-LC-CE-MS). Izolációs módszerek, stratégiák. Extraktok proteolízisének elkerülése. Liofilizálás. Membrán proteinek izolálása, tisztítása. A GENOM és a PROTOMIKA analitikai módszerei. A környezetvédelmi analitika speciális tudnivalói. Természetes eredetű anyagok (növényi állati) izolálása, tisztítása, jellemzése. Analitikai technikák a betegségek diagnózisában, gyógyításában és megelőzésben. Igazságügyi analitika. Élelmiszer analitika. Mikroorganizmusok analitikája.

Tartalom angol

Sampling, sample processing, derivatization reactions. Spectrophotometric techniques (UV-VIS, IR, Raman, Fluorescence). Resonance methods (NMR, EPR) X-ray diffraction. Chromatographic techniques (TLC, GC, LC, CE, ion chromatography, isoelectric focusing, blotting techniques, chromatofocusing). Immuno-affinity chromatography (gel chromatography). Mass spectrometry and a combination of techniques (GC-LC-CE-MS). Isolation methods and strategies. Prevention of proteolysis in extracts. Lyophilization. Membrane protein isolation, purification. Analytical methods of the GENOM and PROTOMIKA. A special information on the environmental analysis. Isolation, purification and characterization of materials of natural origin (Vegetable, animal). Analytical techniques for disease diagnosis, cure and prevention. Forensic analysis. Food analytics. Microorganisms analytics.

Számonkérés

Írásbeli és szóbeli vizsga

Számonkérés angol

Written and oral examination

Irodalom

Dinya Z. Elektrospektroszkópia, Tankönyvkiadó. 1981.  Dinya Z. Infravörös spektroszkópia Tankönyvkiadó. 1987.  Dinya Z Szerves tömegspektrometria DE kiadó. 2002. Dinya Z Szerves mikroszennyezők analitikája De. Kiadó. 2003. Kőmüves J Környezeti analitika BME. 1998.

Irodalom angol

Dinya Z. Elektrospektroszkópia, Tankönyvkiadó. 1981. Dinya Z. Infravörös spektroszkópia Tankönyvkiadó. 1987. Dinya Z Szerves tömegspektrometria DE kiadó. 2002. Dinya Z Szerves mikroszennyezők analitikája De. Kiadó. 2003. Kőmüves J Környezeti analitika BME. 1998.

Tantárgyfelelős intézet kódja

KOI

Tantárgyfelelős oktató

Dr. Balogh József