Tantárgy kódja
BIB1312
Tantárgy neve
Biotechnológia
Tantárgy angol neve
Biotechnology
Kredit
3
Félévi követelmény
Vizsga
Heti óraszám
2 + 0
Elmélet
+ Gyakorlat
Ajánlott félév
3
Cél
A tantárgy célja, hogy a hallgatók a kurzus keretében megismerkedhetnek a biotechnológiai alapfogalmakkal, bepillantást nyerhetnek a diszciplína legfontosabb részterületeibe, valamint a biotechnológiai kutatások társadalmi, jogi közgazdasági aspektusaiba
Cél angol
Biotechnology includes biology and technology at the same time. This is the area, where applied science utilizes knowledge of cellular and molecular processes to develop solutions that help both people and the environment.
Tartalom
Fermentáció, fermentor, fermentlé, fermentációs technika, fermentációs technológia, bioreaktor kifejezések jelentése, értelmezése. Teljes sejtet alkalmazó folyamatok vázlatos áttekintése a keletkezett termék szempontjából: biomassza előállítás, enzimek termelése, primer és szekunder metabolitok előállítása, biokonverziós (biotranszformációs) folyamatok. Magasabbrendű eukarióta sejtek a biotechnológiai gyakorlatban. Tesztelési rendszerek. Törzsek nemesítése. Spontán és indukált mutációk jelentősége és felhasználása nemesítési folyamatokban. Reparáló mechanizmusok. Mutagének hatásai és hatásmechanizmusai. Komuláció és szekvenciális mutagenezis. Mutánsok szelekciója. Véletlen és szelektív kiválogatás és izolálás. Szerves savak biotechnológiai úton történő szintézise. Citromsav, glükonsav, ecetsav, tejsav jelentősége és biotechnológiai előállítása. Szubsztrátjaik. Aminósavak előállítása. Nukleozidok, nukleotidok és rokon vegyületeik biotechnológiai előállítása. Heterotrófia, autotrófia, fotolitotrófia, fotoorganotrófia, kemolitotrófia, kemoorganotrófia fogalma. A laboratóriumi és a termelői léptékű fermentációk tápközeg-kívánalmainak összehasonlítása. Az ipari tápközeg minőségi követelményei. A tápközeg tervezés legfontosabb szempontjai A mikroorganizmusok növekedéséhez szükséges szénforrások áttekintése. A mikroorganizmusok növekedéséhez szükséges nitrogénforrások áttekintése. A mikroorganizmusok növekedéséhez szükséges szervetlen anyagok áttekintése. A biomassza mérésének jelentősége. A mérés elvi típusai: közvetett (indirekt)és közvetlen (direkt) módszerek. A sejtnövekedés kinetikája I. Folytonos tenyészetek. Rátáplálásos (fed-batch) tenyészetek. A termékképződés kinetikája. Ipari jelentőségű mikroorganizmusok fenntartása és törzsfejlesztés . Sterilezés. Oltóanyag (inokulum) előállítása.
Tartalom angol
Fermentation , fermenter , fermentation , fermentation technology, fermentation technology , bioreactor. Biomass production, the production of enzymes, primary and secondary metabolites production, bioconversion ( biotransformation). Eukaryotic cells in the biotechnological practice. Spontaneous and induced mutations. Selection of mutants. Citric acid, gluconic acid , acetic acid, lactic acid production and biotechnological relevance. Heterotrophic , autotrophic , fotolitotrophic , fotoorganotróphic, kemolitotróphic, kemoorganotróphic processes. Biomass measurements: indirect and direct methods. Fed- batch cultures. The kinetics of product formation. Importance of industrial microorganisms. Sterilization. Vaccine (inoculum) production.
Számonkérés
Írásbeli és szóbeli vizsga
Számonkérés angol
Written and oral examination
Irodalom
Sevella Béla: Biomérnöki műveletek és folyamtok, Typotex kiadó, 2011
Irodalom angol
Sevella Béla: Biomérnöki műveletek és folyamtok, Typotex kiadó, 2011
Tantárgyfelelős intézet kódja
KOI
Tantárgyfelelős oktató
Dobróné dr. Tóth Márta