Főoldal > 2016/2017. tanév > Biotechnológia

Tantárgy kódja

BIB1312

Tantárgy neve

Biotechnológia

Tantárgy angol neve

Biotechnology

Kredit

3

Félévi követelmény

Vizsga

Heti óraszám

2 + 0
Elmélet + Gyakorlat

Ajánlott félév

3

Cél

A tantárgy célja, hogy a hallgatók a kurzus keretében megismerkedhetnek a biotechnológiai alapfogalmakkal, bepillantást nyerhetnek a diszciplína legfontosabb részterületeibe, valamint a biotechnológiai kutatások társadalmi, jogi közgazdasági aspektusaiba

Cél angol

Biotechnology includes biology and technology at the same time. This is the area, where applied science utilizes knowledge of cellular and molecular processes to develop solutions that help both people and the environment. 

Tartalom

Fermentáció, fermentor, fermentlé, fermentációs technika, fermentációs technológia, bioreaktor kifejezések jelentése, értelmezése. Teljes sejtet alkalmazó folyamatok vázlatos áttekintése a keletkezett termék szempontjából: biomassza előállítás, enzimek termelése, primer és szekunder metabolitok előállítása, biokonverziós (biotranszformációs) folyamatok. Magasabbrendű eukarióta sejtek a biotechnológiai gyakorlatban. Tesztelési rendszerek. Törzsek nemesítése. Spontán és indukált mutációk jelentősége és felhasználása nemesítési folyamatokban. Reparáló mechanizmusok. Mutagének hatásai és hatásmechanizmusai. Komuláció és szekvenciális mutagenezis. Mutánsok szelekciója. Véletlen és szelektív kiválogatás és izolálás. Szerves savak biotechnológiai úton történő szintézise. Citromsav, glükonsav, ecetsav, tejsav jelentősége és biotechnológiai előállítása. Szubsztrátjaik. Aminósavak előállítása. Nukleozidok, nukleotidok és rokon vegyületeik biotechnológiai előállítása. Heterotrófia, autotrófia, fotolitotrófia, fotoorganotrófia, kemolitotrófia, kemoorganotrófia fogalma. A laboratóriumi és a termelői léptékű fermentációk tápközeg-kívánalmainak összehasonlítása. Az ipari tápközeg minőségi követelményei. A tápközeg tervezés legfontosabb szempontjai A mikroorganizmusok növekedéséhez szükséges szénforrások áttekintése. A mikroorganizmusok növekedéséhez szükséges nitrogénforrások áttekintése. A mikroorganizmusok növekedéséhez szükséges szervetlen anyagok áttekintése. A biomassza mérésének jelentősége. A mérés elvi típusai: közvetett (indirekt)és közvetlen (direkt) módszerek. A sejtnövekedés kinetikája I. Folytonos tenyészetek. Rátáplálásos (fed-batch) tenyészetek. A termékképződés kinetikája. Ipari jelentőségű mikroorganizmusok fenntartása és törzsfejlesztés . Sterilezés. Oltóanyag (inokulum) előállítása.

Tartalom angol

Fermentation , fermenter , fermentation , fermentation technology, fermentation technology , bioreactor. Biomass production, the production of enzymes, primary and secondary metabolites production, bioconversion ( biotransformation). Eukaryotic cells in the biotechnological practice. Spontaneous and induced mutations. Selection of mutants. Citric acid, gluconic acid , acetic acid, lactic acid production and biotechnological relevance. Heterotrophic , autotrophic , fotolitotrophic , fotoorganotróphic, kemolitotróphic, kemoorganotróphic processes. Biomass measurements: indirect and direct methods. Fed- batch cultures. The kinetics of product formation. Importance of industrial microorganisms. Sterilization. Vaccine (inoculum) production.

Számonkérés

Írásbeli és szóbeli vizsga

Számonkérés angol

Written and oral examination

Irodalom

Sevella Béla: Biomérnöki műveletek és folyamtok, Typotex kiadó, 2011

Irodalom angol

Sevella Béla: Biomérnöki műveletek és folyamtok, Typotex kiadó, 2011

Tantárgyfelelős intézet kódja

KOI

Tantárgyfelelős oktató

Dobróné dr. Tóth Márta