Tantárgy kódja
CGB1501
Tantárgy neve
Táplálkozástan
Tantárgy angol neve
Dietetics
Kredit
2
Félévi követelmény
Vizsga
Heti óraszám
1 + 0
Elmélet
+ Gyakorlat
Ajánlott félév
1
Cél
A hallgatók megismertetése a táplálkozástan történetével, eddig elért eredményeivel. Az egészséges táplálkozás minden életkorban fontos, de különösen hangsúlyos a csecsemő és kisgyermekkorban az életkori sajátosságokat is figyelembe vevő, a gyors fejlődés és növekedés szükségleteit kielégítő tápanyag és vitamin bevitel. A modern táplálkozás és élelmezés-egészségtan megismerésével a táplálkozási ártalmak, a hiánybetegségek, valamint az élelmiszerekben előforduló mérgező anyagok, fertőzések kiküszöbölésére képes szakemberek képzése a cél. Az egészséges táplálkozás és élelmezés-egészségügyi ismeretek birtokában szakszerű tanácsokkal látják el a gyermeket nevelő családokat illetve közintézményeket. Képesek a gyakorlatban is megvalósítani az elméleti ismereteiket és képesek a bevezetett megelőző intézkedések ellenőrzésére is.
Cél angol
Introduction to the history of dietetics and its results. Healthy diet is important in any age, but the substantial nutrition and vitamin intake is especially important in early childhood to support quick growing and development. By teaching modern feeding, nutritional- and health studies our aim is to train professionals who are capable to prevent alimentary disorders, malnutrition, deficiency diseases, food related toxicities and infections. Utilizing their knowledge about healthy diet and in dietetics they will provide children raising families and public institutions with nutritional advices. They are capable to use their theoretical knowledge in practice and also to inspect the introduced provisions.
Tartalom
A táplálkozástudomány története. A táplálkozástudomány alapfogalmai. A szénhidrátok, zsírok és a fehérjék táplálkozás-egészségtani jelentősége. A vitaminok táplálkozás-egészségtani jelentősége. Az ásványi anyagok táplálkozás-egészségtani jelentősége. Az élelmiszerek kémiai alkatrészeinek és mikrobatartalmának hatása az egészségre.
A korszerű csecsemő-táplálás (Szoptatás, elválasztás, mesterséges táplálás, tápszerek, önálló étkezési szokások kialakítása). A korszerű kisgyermek-táplálás. Anyagcsere, emésztés és felszívódás. Táplálkozási és táplálási zavarok. A beteg csecsemő és kisgyermek táplálása, Gyermekközösségekben alkalmazható diéták és vegetáriánus étkeztetés.
Tartalom angol
The history of nutritional sciences. The basic concepts of nutritional sciences. The role of carbohydrates, fats and proteins in diet and health. The importance of vitamins, minerals in diet. The effect of chemical components and microbial content of food on health.
Modern infant-feeding (breast-feeding, separation, artificial feeding, formulas, development of personalized dietary habits). Modern child-feeding. Metabolism, digestion and absorption. Feeding- and alimentary disorders. Feeding of sick infants and children. Diets to be applied in children communities. Vegetarian diet.
Számonkérés
kollokvium
Számonkérés angol
examination
Irodalom
fejlődése, táplálása, gondozása. Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Bp., 2008. 92-169.p., ISBN 963 7152 474
Dr. Polgár Marianne: Gyermekkori táplálékallergiák. SpringerMed Kiadó Kft., Bp., 2007. 13-90.p., ISBN 978 963 9695 245
Balogh László: Gyermek-Ápolástan. 2. kötet. Medicina Könyvkiadó Zrt., Bp., 2009. 645-668, 1087-1095.p., ISBN 963 242 492 1
Irodalom angol
fejlődése, táplálása, gondozása. Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Bp., 2008. 92-169.p., ISBN 963 7152 474
Dr. Polgár Marianne: Gyermekkori táplálékallergiák. SpringerMed Kiadó Kft., Bp., 2007. 13-90.p., ISBN 978 963 9695 245
Balogh László: Gyermek-Ápolástan. 2. kötet. Medicina Könyvkiadó Zrt., Bp., 2009. 645-668, 1087-1095.p., ISBN 963 242 492 1
Tantárgyfelelős intézet kódja
API
Tantárgyfelelős oktató
Dr. Margitics Ferenc
Ekvivalencia
CGF1501