Főoldal > 2016/2017. tanév > Életfolyamatok Biokémiája

Tantárgy kódja

KEM1204

Tantárgy neve

Életfolyamatok Biokémiája

Tantárgy angol neve

Physiological Biochemistry

Kredit

2

Félévi követelmény

Vizsga

Heti óraszám

1 + 0
Elmélet + Gyakorlat

Ajánlott félév

2

Cél angol

This subject familiarize the students with the biochemical bases of vital processes (cell- and organ functions, metabolism) and teaches the biosynthetic and breakdown pathways with special attention to the chemo-preventive aspects of health promotion

Tartalom angol

Proteins, protein fibrils. Hem proteins, oxygen transport. Proteins of the blood plasma. Overview of metabolism (basic concepts). Enzymes, enzymatic reactions, phase I and II enzymes. Basics of bioenergetics. Photosynthesis. Strategies in regulation and catalytic processes. Oxidative phosphorylation. Metabolism of carbohydrates. Lipid metabolism. Synthesis and breakdown of amino acids and proteins. Nucleotide metabolism. Biotransformation (detoxification). Regulation of metabolism. Biological membranes, biochemistry of membrane transport. Biochemical bases of the functioning of organs and body system (neurotransmission, muscle function, effects of hormones). Mitochondria and the electron transport. Biochemical bases of the functioning of the sensory organs. Oxidative stress, oxidative stress diseases. Antioxidants and their mode of action. The role of nutrition in the developments of pathological symptoms. Chemoprevention and its role in the inhibition of pathological processes. Let us ageing in a healthy way.

Számonkérés

Két zárthelyi a félév során és kiselőadás; szóbeli vizsga

Számonkérés angol

Two mid-term tests and a lecture; oral examination

Irodalom

M. Papas (ed): Antioxidant Status, Diet, Nutrition and Health, CRC Press, Boca Raton, 1999. Ádám V. (szerk.): Orvosi biokémia; Medicina Könyvkiadó Rt., Bp. 2002. D. Heber, G. L. Blackburn, V. L. W. Go (eds): Nutritional Oncology, Academic Press, San Diego, 2000. Fésűs L. (szerk.): Biokémia és molekuláris biológia I.-III., Debreceni Orvostudományi Egyetem, 2002. J. M. Berg, J. L. Tymoczko, L. Stryer: Biochemistry (5 th ed); W. H. Freeman and Co.; New York, 2002.

Irodalom angol

M. Papas (ed): Antioxidant Status, Diet, Nutrition and Health, CRC Press, Boca Raton, 1999. Ádám V. (szerk.): Orvosi biokémia; Medicina Könyvkiadó Rt., Bp. 2002. D. Heber, G. L. Blackburn, V. L. W. Go (eds): Nutritional Oncology, Academic Press, San Diego, 2000. Fésűs L. (szerk.): Biokémia és molekuláris biológia I.-III., Debreceni Orvostudományi Egyetem, 2002. J. M. Berg, J. L. Tymoczko, L. Stryer: Biochemistry (5 th ed); W. H. Freeman and Co.; New York, 2002.

Tantárgyfelelős intézet kódja

KOI

Tantárgyfelelős oktató

Dr. Molnár Mónika