Tantárgy kódja

MMF1304

Tantárgy neve

Termékfeldolgozás

Tantárgy angol neve

Food Processing

Kredit

4

Félévi követelmény

Vizsga

Heti óraszám

2 + 2
Elmélet + Gyakorlat

Előkövetelmény

MMF1207

Ajánlott félév

3

Cél

A hallgató ismeri az élelmiszeripari műveletek célját, elvi alapjait, az élelmiszer-ipari technológiai folyamatokat, továbbá az élelmiszer-ipar főbb termékeit, termékcsoportjait, azok alap- és segédanyagait. Ismeri az élelmiszer-higiéniával, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos legfontosabb követelményeket és ezek összefüggéseit. A hallgató különböző feldolgozottsági fokú növényi és állati termékek feldolgozásával foglalkozik, megszerzett ismereteit képes alkalmazni a gyakorlati termékfeldolgozási feladatok megoldásához.

Cél angol

Acquire theoretical knowledge and practical skills in the field of small-and large-scale processing and preserving of agricultural products and crops. Students will learn about the most important raw materials, primary commodities, technologies, and finished products of the food processing industry.

Tartalom

Az élelmiszeripar története, feladatai, iparágai. Az élelmiszeripar romlásos jelenségei, tartósítási eljárások. Élelmiszerbiztonság, élelmiszerhigiénia. Az élelmiszeripar nyersanyagai. Az élelmiszeripar segéd- és adalékanyagai. Nyersanyagok előkészítése a konzerváláshoz (átvétel, minősítés, válogatás, osztályozás, mosás, tisztítás, aprítás, , előfőzés, húzatás, töltés, zárás, hőkezeléses tartósítás technológiái). Élelmiszeripari késztermékek csomagolástechnikái. Az élelmiszeripar legfontosabb késztermékei, termékcsoportjai. Konzervipari technológiák (zöldségkonzervek és gyümölcskonzervek gyártása). Hűtőipari technológiák (hűtőtárolás, gyorsfagyasztás). Szárítástechnológiák. Gabonaipari technológiák (tárházipar, malomipar, sütőipar, tésztaipar, keveréktakarmány-gyártó ipar). Cukoripari és édesipari technológiák. Erjedésipari technológiák (szeszipar, söripar, boripar), növényolaj-gyártási technológiák, hús- és tejipari technológiák. Üzemi gyakorlatok (konzervüzem, hűtőház, sütőipari vállalkozás, borászati üzem).

Tartalom angol

History of food processing industry. Technologies of canning industry. Technologies of industrial chilling and cooling. Technologies of cereal industry (storage of cereals, hulling of cereals, milling of cereals, baking industry, pasta industry, feed processing industry, special cereal technologies). Sugar industry. Confectionery industry. Beer industry. Alcoholic industry (industrial alcohol production, production of alcoholic beverages). Wine industry (white and red wine production, Tokaj wines, sparkling wine production). Soft drinks industry. Tobacco industry. Plant oil industry. Milk industry (consumer milk production, dairy products). Meat industry (pork, beef and poultry processing). Visits to food processing plants.

Számonkérés

2 db zárthelyi dolgozat:50 pont Vizsgajegy: 50 pont

Számonkérés angol

Two mid-term tests (2x25 points): 50 points Examination mark: 50 points

Irodalom

SIMON L. 2007: Termékfeldolgozás I. Nyíregyháza. (főiskolai jegyzet) + elektronikus oktatási segédletek PowerPointban (www.nyf.hu/tajgazd; Dropbox). SIMON L.-KEREKES B. (2008): Termékfeldolgozás II. Nyíregyházi Főiskola MMFK (főiskolai jegyzet) 1-273.o. + elektronikus oktatási segédletek PowerPointban (www.nyf.hu/tajgazd; Dropbox). Balla Cs –Siró I. 2007: Élelmiszer-biztonság és -minőség II. Élelmiszer-technológiák. Mezőgazda Kiadó, Budapest. MAGDA S.-MARSALEK S. (szerk.) (2000): Élelmiszeripar. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest

Irodalom angol

SIMON L. 2007: Food processing I. Nyíregyháza. (college textbook) + electronic study aids in PowerPoint loaded to www.nyf.hu/tajgazd and to Dropbox SIMON L. – KEREKES B., 2008. Food processing II. Nyíregyházi Főiskola, MMFK. (college textbook) + electronic study aids in PowerPoint loaded to www.nyf.hu/tajgazd and to Dropbox. Balla Cs –Siró I. 2007: Élelmiszer-biztonság és -minőség II. Élelmiszer-technológiák. Mezőgazda Kiadó, Budapest. MAGDA S.-MARSALEK S. (szerk.) (2000): Élelmiszeripar. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest

Tantárgyfelelős intézet kódja

MAI

Tantárgyfelelős oktató

Dr. Simon László