Tantárgy kódja

MMF1301

Tantárgy neve

Kertészet

Tantárgy angol neve

Horticulture

Kredit

6

Félévi követelmény

Vizsga

Heti óraszám

4 + 2
Elmélet + Gyakorlat

Előkövetelmény

MMF1106

Ajánlott félév

3

Cél

A hallgató ismeri a kertészeti termesztés 3 ágazatának (zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztés) történetét, hazai és nemzetközi helyzetét, biológia alapjait. Részletes termesztési ismeretekkel rendelkezik. Felismeri a zöldségfajok vetőmagjait, ismeri a gyümölcs és szőlő termőrészeit. Képes vetőmag- és növényszükséglet számítások elvégzésére. Önállóan végzi vagy irányítja a kertészeti termesztést. Alkalmas termesztéstechnológiai terv elkészítésére. Vezeti a termeléshez kapcsolódó nyilvántartásokat. Képes növény-egészségügyi munkák végzésére és irányítására.

Cél angol

Students know the history, the national and international status and the biological principles of the three sector (vegetable growing, fruit growing, viticulture) of horticulture. They have detailed knowledge in growing technologies. They can identify the seeds of vegetable species, know the plant anatomy of fruits and vine. They are able to calculate the rate of seed sawing and plant. They independently performe or supervise horticultural cultivation. They are able to do plants of cropping technologie. They keep a record of growing. They are capable to make and supervise pest kontroll works.

Tartalom

A zöldségtermesztés története. A zöldségnövények rendszerezése, származása és csoportosítása. Szaporító- és termesztő berendezések. A zöldségfélék szaporítása. Növényváltás (vetésforgó), tápanyagellátás, növényápolási munkák és öntözés. A zöldségnövények betakarítása, manipulálása. Káposztafélék termesztése. Burgonyafélék termesztése. Gyökérzöldségek termesztése. Hagymafélék termesztése. Kabakosok termesztése. Levélzöldségek termesztése. Hüvelyesek termesztése. A gyümölcstermesztés története és helyzete. Magyarország gyümölcstermő tájai. A gyümölcstermő növények rendszertana és gyakorlati csoportjai. Gyümölcstermő növények alaktana, élettani sajátosságai és szaporítási módjai. Gyümölcstermő ültetvények létesítésének ökológia és gazdasági feltételei. Ültetvények fenntartásának munkái. Termés betakarítás és gyümölcstárolás. A szőlőtermesztés története, helyzete. Almagyümölcsűek termesztése. Csonthéjasok termesztése. Bogyósok termesztése. Héjasok termesztése. A szőlő rendszertana és morfológiája. A szőlőtermesztés környezetei feltételei. A szőlő életszakaszai, évi biológiai ciklusa és vegetációs fázisai. Szőlő fajtaismeret. A szőlő szaporítása. Szőlő ültetvények létesítése. A tőkeművelés módok megválasztása. A szőlő ápolási munkái és betakarítása. A borszőlő feldolgozásának folyamata. Kertészeti növényvédelmi alapismeretek.

Tartalom angol

Vegetable production: Botanical system and morfology of vegetable plants. Ecological claims: Temperature, sunny hours, fall, soil quality etc. Generative and vegetative propagation. Vegetable growing practice: soil and water management, plant protection, crop cultivation. Harvest and post harvest technology of vegetables. Cabbage species production. Tomato, paprika, egg-plant production. Root vegetables production. Onion, green onion, leek production. Cucumber, water melon, melon, pumpkin, giant pumpkin production. Leaf vegetables production. Pick peas and French bean production. Fruit growing: History and present state of fruit production. Botanical system and morfology of fruit species. Ecological claims. Propagation and nursery management. Crop cultivation. Harvest and post harvest technology of fruits. Apple fruits growing. Stone fruit growing. Small fruits growing. Shell-fruits growing. Viticulture: The history of wine-growing and enology. Ampelography. Morphology. Ecological claims and biological cycle of grapevine. Propagation of grapevine. Arcade grape. Prining of the vines. Crop cultivation of grapevine. Harvest. Basic of the industrial processing of wine.

Számonkérés

3 zárthelyi dolgozat: 45 pont, 2 beszámoló 5 pont, vizsgajegy: 50 pont

Számonkérés angol

Three mid-term tests 45 points Two account 5 points, Examination mark 50 points

Irodalom

GÉCZI L. – POLYÁK D. – SZABÓ M. (2003): Szőlőtermesztési és borászati alapismeretek. Nyíregyházi Főiskola MMFK, Nyíregyháza. (főiskolai jegyzet).; GÉCZI L. (2003): Piacos zöldségtermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest. ISBN: 963942272; KRISZTEN Gy. (2010): Gyakorlati fogások a szőlőtermesztésben. Mezőgazda Kiadó, Budapest. ISBN: 9632865591; HODOSSI S.-KOVÁCS A.-TERBE I: (szerk.) (2009): Zöldségtermesztés szabadföldön. Mezőgazda Kiadó, Budapest; PAPP J. (2003): Gyümölcstermesztési alapismeretek I.-II. Mezőgazda Kiadó, Budapest

Irodalom angol

GÉCZI L. – POLYÁK D. – SZABÓ M. (2003): Szőlőtermesztési és borászati alapismeretek. Nyíregyházi Főiskola MMFK, Nyíregyháza. (főiskolai jegyzet).; GÉCZI L. (2003): Piacos zöldségtermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest. ISBN: 963942272; KRISZTEN Gy. (2010): Gyakorlati fogások a szőlőtermesztésben. Mezőgazda Kiadó, Budapest. ISBN: 9632865591; HODOSSI S.-KOVÁCS A.-TERBE I: (szerk.) (2009): Zöldségtermesztés szabadföldön. Mezőgazda Kiadó, Budapest; PAPP J. (2003): Gyümölcstermesztési alapismeretek I.-II. Mezőgazda Kiadó, Budapest

Tantárgyfelelős intézet kódja

MAI

Tantárgyfelelős oktató

Irinyiné dr. Oláh Katalin Ilona