Tantárgy kódja

BIO1015

Tantárgy neve

Mikrobiológia

Tantárgy angol neve

Microbiology

Kredit

4

Félévi követelmény

Vizsga

Heti óraszám

2 + 1
Elmélet + Gyakorlat

Előkövetelmény

BIO1005

Ajánlott félév

4

Cél

A tantárgy célja, hogy a hallgatók olyan mikrobiológiai ismereteket kapjanak, amelynek során képesek értelmezni a mikroorganizmusok életfolyamatait, szerepüket a gyakorlati életben és a környezetünkben, továbbá az élőlények evolúciójában, szemmel tartva a velük kapcsolatban felmerülő sokféle gyakorlati (ökológiai, biotechnológiai, egészségügyi) vonatkozást is. Emellett hallgatóink képesek a mikroszkopikus méretű élőlények vizsgálatához szükséges sajátos és jellegzetes módszereket rutinszerűen alkalmazni. Az alapvető mikrobiológiai ismeretek áttekintésével alapot adunk a mikrobiológiára épülő kurzusok megértéséhez.

Cél angol

The aims of the courses are to provide studenst the most important concepts of general microbiology, to provide students how to find new ways (ecological, microbiological) to connect microbiology, to learn critical thinking and scientific thinking skills, to apply microbiology course content to solve problems.

Tartalom

Ennek során az elsajátítandó ismeretek: A mikrobiológia tárgya, története, jelentősége. A prokarióta és eukarióta mikroorganizmusok sejtfelépítésére, élettani jellegzetességeire, rendszertani besorolására vonatkozó ismeretek és tudományos elvek azonosítása. A mikroorganizmusoknak a természetben, a szárazföldi és vízi élettérben, az elemek körforgásában és más élőlényekkel való kapcsolatukban megnyilvánuló szerepének bemutatása és elemzése. A prokarióták anyagcsere sokfélesége. A baktériumok légzési folyamati és a fényhasznosításuk. A mikroorganizmusok felhasználási lehetőségei: erjesztési folyamatok, élelmiszerek előállítása fermentációs technológiákkal, ipari fermentációk. Az emberi szervezet normál mikrobiótája. A gombák és a zuzmók jellemzői. A vírusok helye az élővilágban, legfontosabb jellemzőik. A gyakorlat anyaga: Munkavédelmi és egészségvédelmi szabályok. Sterilizálási módszerek. Táptalajok típusai, összetételük és felhasználásuk. Átoltás steril táptalajra. A tenyészetek fenntartása rendszeres átoltással. Mikroorganizmusok morfológiai jegyeinek vizsgálata, festési eljárások. Mikroorganizmusok vizsgálata biokémiai tesztekkel. A környezeti hatások és a mikroorganizmusok kapcsolata (szaporodás, tenyésztés, szaporodás-gátlás). Antimikrobiális anyagok mikroorganizmusokra gyakorolt hatásának vizsgálata. A mikrobák és az élelmiszerhigiénia kapcsolata. Talajban, vízben, levegőben élő mikrobák, továbbá probiotikus mikroorganizmusok vizsgálata. A kollokviumra jelentkezés feltétele a tantárgy gyakorlati anyagának teljesítése.

Tartalom angol

The discription of the historical perspectives important in the development of microbiology and the current diversity in the field to include the germ theory and the microbes being studied. We compare light and electron microscopy. We compare eucaryotic and procaryotic cells and their specific structures with functions. We describe metabolism; compare and contrast anabolism and catabolism. Normal microbs of human body. The features of fungi and lichens.The most important characteristics of viruses. Understand and comply with laboratory safety rules and procedures. Successfully perform the following techniques: aseptic transfer; streak and spread plates for isolation of microbes; maintenance of pure cultures, using colony morphology to aid in microbial identification; simple, differential, and special stains; serological, metabolic and biochemical characterization of microbes.

Számonkérés

Írásbeli vizsga

Számonkérés angol

Written examination

Irodalom

Szabó I. M. (1992) A bioszféra mikrobiológiája I. p. 1-695. Akadémiai Kiadó, Budapest, ISBN: 963-056388-6 Pesti M. (szerk.) (2001) Általános mikrobiológia. p. 1-295. Dialóg Campus Kiadó, Pécs, ISBN: 963-9123-71-4 Balázsy S., Naár Z., Tóth M., Szováti I. (2002) Mikrobiológiai gyakorlatok. p. 1-150. Bessenyei Kiadó. Nyíregyháza, ISBN: 963-8385-15-8

Irodalom angol

Szabó I. M. (1992) A bioszféra mikrobiológiája I. p. 1-695. Akadémiai Kiadó, Budapest, ISBN: 963-056388-6 Pesti M. (szerk.) (2001) Általános mikrobiológia. p. 1-295. Dialóg Campus Kiadó, Pécs, ISBN: 963-9123-71-4 Balázsy S., Naár Z., Tóth M., Szováti I. (2002) Mikrobiológiai gyakorlatok. p. 1-150. Bessenyei Kiadó. Nyíregyháza, ISBN: 963-8385-15-8

Tantárgyfelelős intézet kódja

KOI

Tantárgyfelelős oktató

Dobróné dr. Tóth Márta