Főoldal > 2023/24-es tanév képzési programja > Élelmiszeripari gépek és berend. I.

Tantárgy kódja

MGB1405

Tantárgy neve

Élelmiszeripari gépek és berend. I.

Tantárgy angol neve

Food Machines and Equipments I.

Kredit

2

Félévi követelmény

Gyakorlati jegy

Heti óraszám

1 + 2
Elmélet + Gyakorlat

Előkövetelmény

AMB1305, MGB1309

Ajánlott félév

4

Cél

Általános célkitűzés, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök hallgatók megis-merkedjenek az alapvető élelmiszeripari műveletekben alkalmazott gépek és berendezések szer-kezeti kialakításával és az üzemeltetés kérdéseivel.

Cél angol

General objective of the course, that the agricultural and food mechanical engineering students familiarize themselves to machinery and equipment used by the core food processing sector , moreover learning structural design of the more important machines and operational issues

Tartalom

Az előkészítő-műveletek gépei (a mosás, hámozás, magozás gépesítése). Válogató és osztályozó berendezések. Présgépek. Az ülepítés és szűrés berendezései. Az aprítás, szitálás, keverés gépei és berendezései. Élelmiszeripari töltő- és zárókészülékek. Hőcserélő készülékek és berendezések. A bepárlás készülékei. A lepárlás berendezései. Az extrakció berendezései. Zöldség- és gyümölcs-szárító berendezések. Speciális élelmiszeripari szárítók.

Tartalom angol

Machines of the preparation procedures (Mechanization of washing, peeling, core-elimination). Equipments of sorting and grading. Pressing machines. Equipments of settling and filtration. Machines and equipments of cutting, screening and mixing. Filling and locking machines in the food industry. Appliances and devices of heat exchanging. Installation of evaporation. Equipments of distillation. Installation of extraction. Devices of cristallization. Fruit and vegetable drying equipments. Special food driers.

Számonkérés

2 zárthelyi dolgozat, 1 alkalmazástechnikai feladat, gyakorlati jegy

Számonkérés angol

2 mid-term test, 1 home assignment, term grade

Irodalom

BIACS P. – SZABÓ G. – SZENDRŐ P. – VÉHA A.: Élelmiszer-technológia mérnököknek. SZTE Mérnöki Kar, Szeged, 2010.; FÁBRY GY.: Élelmiszer-ipari eljárások és berendezések. Egyetemi-főiskolai tankönyv, Mezőgazdasági Kiadó, 1995.; SZENES-OLÁH: Konzervipari kézikönyv. Inegra Projekt Kft., 1991.; KEREKES B.: Élelmiszer-ipari gépek. Oktatási segédlet, Nyíregyháza, 1997.

Irodalom angol

BIACS P. – SZABÓ G. – SZENDRŐ P. – VÉHA A.: Élelmiszer-technológia mérnököknek. SZTE Mérnöki Kar, Szeged, 2010.; FÁBRY GY.: Élelmiszer-ipari eljárások és berendezések. Egyetemi-főiskolai tankönyv, Mezőgazdasági Kiadó, 1995.; SZENES-OLÁH: Konzervipari kézikönyv. Inegra Projekt Kft., 1991.; KEREKES B.: Élelmiszer-ipari gépek. Oktatási segédlet, Nyíregyháza, 1997.

Tantárgyfelelős intézet kódja

MAI

Tantárgyfelelős oktató

Dr. Kerekes Benedek